14. - 21. rujna

Spremno je 17. izdanje Vriska, najveća zvijezda ruski disident Boris Akunin

11.09.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 17. riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak, održat će se od 14. do 21. rujna s nastupima više od stotinu domaćih i inozemnih autora, među kojima je najveća zvijezda ruski pisac i disident Boris Akunin, najavljeno je jučer

Programski direktor festivala Drago Glamuzina istaknuo je na konferenciji za novinstvo da će se 54 programa Vriska, uključujući predstavljanja knjiga, panele, radionice, javna čitanja, izložbe i koncerte, održavati na nekoliko lokacija u Art-kvartu Benčić. To su dva prostora u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), novi prostor u zgradi Gradske knjižnice Rijeka te program na kraju svakog dana u lokalu Dnevni boravak.

Ocijenio je da je program ovogodišnjeg festivala najbogatiji i najraznolikiji među svim izdanjima Vriska. Obuhvaćene su svi uzrasti, tako da će se priređivati događanja za najmlađe u Dječjoj kući, program za srednjoškolce, kako bi im se približila književnost i potakao dijalog o književnim djelima.

Nadalje, program 'Studentski vrisak' voditeljice Dunje Matić Benčić predstavlja platformu za stvaralaštvo studenata. Ove godine su se mogli prijaviti studenti iz cijele Hrvatske, pristiglo je 120 radova, a stručni žiri je za predstavljanje u Rijeci odabrao 10 najboljih radova.

Serija panel diskusija o aktualnim društveno-političkim temama Usta na usta bavit će se celebrity kulturom, pitanjima transrodnosti, klimatskih promjena i osjećaja sigurnosti u današnjem svijetu.

  • +3
Konferencija za medije povodom 17. izdanja Vriska, riječkog sajma knjiga Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Glamuzina je naglasio da je posebna čast ugostiti Borisa Akunina, koji je, nakon desetljeća boravka izvan Rusije, u toj zemlji proglašen državnim neprijateljem te znatno rjeđe nastupa na književnim festivalima u svijetu. Veliki interes se očekuje i za gostovanje, kako je rečeno, književne zvijezde britanskih milenijalaca Elize Clark.

Predstavit će se niz autora iz Hrvatske, poput Jurice Pavičića, Kristiana Novaka, Magdalene Blažević, Ede Popovića, Zorana Žmirića, ali i pisaca iz regije, kao što su Srđan Valjarević, dobitnik NIN-ove nagrade Stevo Grabovac, Lana Bastašić i makedonska spisateljica Lidija Dimkovska.

Sedamnaesti Vrisak se otvara 14. rujna u Art-kvartu Benčić dodjelom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman i koncertom Zorana Predina i benda, a zatvara se koncertom riječke grupe Jonathan.

Na sajmu knjiga okupilo se više od 20 domaćih i inozemnih izdavača, a posjetitelji mogu kupiti knjige po povoljnim cijenama, s popustom do 80 posto.