KULTURNI ROŠTILJ

Zagrepčani nahrupili u 'svemirski' muzej: Ravnateljica otkriva što nas sve tamo čeka

18.10.2024 u 11:40

Bionic
Reading

Gošća ovotjednog Kulturnog roštilja je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, najnovije u nizu obnovljenih zagrebačkih ustanova, te nam je otkrila sve o obnovi i novom postavu muzeja, gužvi na otvorenju proteklog vikenda i planovima za budućnost

U hrvatskim medijima imamo priliku svjedočiti gužvama u muzejima u trima prilikama: kad se izvještava o Noći muzeja, kad se postavi neka nevjerojatno popularna izložba ili kad se neki od njih renovira, po mogućnosti ako je ulaz prvog vikenda besplatan. Upravo treći slučaj dogodio se proteklog tjedna, kad je na zagrebačkom Gornjem gradu otvoren obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej.

Nije to prvi muzej čija je obnova završena ove godine: u lipnju je otvoren i obnovljeni Arheološki muzej nakon što je pretrpio značajna oštećenja u potresu. No radovi na Arheološkom muzeju stajali su dva milijuna eura, a obnovljen je sredstvima police osiguranja, Fonda solidarnosti te donacijama. Projekt obnove Prirodoslovnog muzeja pak bio je detaljno planiran i provođen već osam godina, a obnova i proširenje koštali su čak 31,6 milijuna eura. Prostor je proširen na 4700 četvornih metara, od čega je 3600 četvornih metara dostupno posjetiteljima.

  • +24
Svečano otvoren obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stoga nije čudno to što je otvorenje izazvalo rijetko viđen interes: uz viralnu fotografiju premijera i zagrebačkog gradonačelnika, koji kroz naočale à la 'Men in Black' gledaju 3D instalaciju, nahrupili su i Zagrepčani te posjetitelji grada, izazvavši pomamu koja je dovela i do zbrke oko besplatnog ulaza prvog vikenda nakon otvorenja. Sve su to dovoljni razlozi da porazgovaramo s ravnateljicom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjanom Vlahović, a ona nam je odgovorila na goruća pitanja vezana uz trenutno najpopularniji zagrebački muzej.

Hrvatski prirodoslovni muzej proradio je nakon višegodišnje obnove. Koje su najzanimljivije inovacije što čekaju posjetitelje u renoviranom muzeju?

Novi Prirodoslovni muzej obogaćen je vrhunskom tehnologijom i nju moramo izdvojiti kao state of the art - 3D projektorom Deep Space 8K. Ovaj impresivni sustav, koji je razvila Ars Electronica, pruža posjetiteljima jedinstveno iskustvo virtualne stvarnosti kroz zidnu i podnu projekciju. S razlučivošću od nevjerojatnih 33 milijuna piksela i naprednim laserskim sustavom praćenja, Deep Space 8K omogućuje uranjajuće žive nastupe, fascinantan pogled na svijet i interaktivnu medijsku umjetnost. Trebamo izdvojiti program u kojem možete posjetiti sve planete Sunčeva sustava u stvarnom vremenu, što znači da projekcija planeta koju gledate na zidu uz pomoć 3D naočala pokazuje gdje se koji od njih nalazi, kako je pozicioniran i kako se kreće u trenutku u kojem uživate u samoj prostoriji. Posjetitelji mogu doživjeti ovo čudo moderne tehnologije više puta dnevno bez dodatne naknade uz redovnu muzejsku ulaznicu. Ovaj inovativni dodatak otvara vrata novoj dimenziji učenja i zabave, čineći Prirodoslovni muzej nezaobilaznim odredištem za sve ljubitelje znanosti i tehnologije.

  • +26
Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nives Borčić

Koliko je posjetitelja u prva dva dana nakon obnove bilo u muzeju i kako je prošao taj prvi vikend?

Preko 5000 ljudi je posjetilo muzej u prva dva dana, odnosno subotu i nedjelju. Sve je prošlo bez ijednog incidenta iako je na trenutke izgledalo da će gužva biti prevelika. Posjetitelji koji su čekali u redu na ulaz u muzej nisu proveli u njemu duže od 15 minuta prije nego što su ušli pogledati naš novi stalni postav. Najviše nas veseli činjenica da smo slušali samo pozitivne kritike. Naravno, muzej je odmah testiran do krajnjih granica po pitanju posjećenosti te smo otkrili i neke nedostatke i krenuli ih korigirati već sljedeći dan. Ima tu još puno prostora za poboljšanje iskustva posjetitelja i na tome također radimo.

U medijima se izvještavalo da je došlo do zbrke oko besplatnih ulaznica za koje je bila potrebna najava. Možete li informirati građane o pravilima preuzimanja/kupnje ulaznica kako bi se ubuduće izbjegla gužva?

Zbrka oko besplatnih ulaznica koja se pojavila nije ni na kakav način zakomplicirala ni uzrokovala dodatne komplikacije oko propuštanja posjetitelja u muzej. Fluktuacija posjetitelja kroz stalni postav tekla je glatko, a svi koji su došli i bez rezervirane ulaznice su, kako je već navedeno, ušli uz maksimalno čekanje od 15 minuta. Za sada se ulaznice mogu kupiti i preuzeti fizički na blagajni muzeja, a u skoroj budućnosti bit će to moguće i online. Trenutno radimo na podizanju sustava za online kupovinu ulaznica, a do tada zahvaljujemo svima na razumijevanju.

Postoje li neki planovi vezani za budućnost muzeja i eventualne nove investicije?

Planovi su maksimalno iskoristiti sve nove kapacitete muzeja te privući što više posjetitelja iz zemlje i svijeta. To planiramo postići novim programima/projektima poput Prirodoslovne pozornice. Naime živa i neživa priroda oduvijek su služile kao inspiracija umjetnicima različitih umjetničkih djelatnosti, stoga se u budućnosti Hrvatski prirodoslovni muzej želi pozicionirati kao mjesto koje će pružiti dobrodošlicu prezentacijama glazbene, likovne, filmske i multimedijske kulture inspirirane prirodoslovnom tematikom. Na novoj polivalentnoj pozornici dvorane u novom muzeju te natkrivenog atrija, planiramo cjelogodišnju prezentaciju različitih profila umjetnosti na novoj sceni na Gornjem gradu.

Sljedeći cilj su nam Prirodoslovne staze Grada Zagreba, jedan od specifičnih podciljeva integracije prirodoslovne muzejske djelatnosti u svakodnevne aktivnosti građana Zagreba, a koja se odnosi na načine na koje ga ozeleniti (u skladu s europskom praksom greening cities), uz istovremeno povećanje njegove prirodoslovne raznolikosti - implementacijom fundamentalnog obrazovanja, kulture, znanosti, rekreacije i relaksacije u urbanim prirodnim prostorima (povezanost s izgradnjom grada oplemenjivanjem urbanog prostora elementima iz prirode).

Od novih investicija, planiramo restaurirati memorijalne sobe značajnih prirodoslovaca - Krambergera i Brusine - kako bi te sobe ostale u stalnom postavu muzeja kao vremenske kapsule te, ako se poslože svi preduvjeti, obnoviti prostor u Demetrovoj 3 za knjižnicu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, još uvijek privremeno smještenu u Muzeju suvremene umjetnosti.