Ponekad nam svima nedostaje inspiracije za ručak, a pogotovo kada umorni dođemo kući s posla. Najradije biste svratili u obližnju pekaru i svoje ukućane nahranili burekom? Probajte ipak skupiti zadnji atom snage i pripremiti topli obrok oko kojeg nema puno muke i nauke. Sve što vam je potrebno za ovo jelo su krumpir pire, mljeveno meso, malo pasirane rajčice i ribanog sira, a ako dodatno želite skratiti posao, krumpir možete skuhati i večer prije
Složenac s mesom, sirom i krumpirom
Sastojci
- kg krumpira
- glavica luka
- 600 g mljevenog mesa (300 g svinjskog, 300 g goveđeg)
- 2 dl pasirane rajčice
- 200 g bilo kojeg mekog sira
- dl mlijeka
- sol
- papar
- začini po želji (suhi začin, origano, bosiljak, peršin)
Priprema
1. Stavite kuhati krumpire (narezane na manje komade) u slanu vodu.
2. Za to vrijeme u dubokoj tavi popržite sitno nasjeckani luk na malo ulja. Kad luk porumeni, dodajte mljeveno meso, bosiljak, peršin, sol i papar te dobro promiješajte da se meso usitni.
3. Nakon pet minuta podlijte pasiranom rajčicom i pustite da se lagano krčka na vatri otprilike 20 minuta. Povremeno promiješajte.
4. Kuhani krumpir procijedite, začinite i dodajte mu mlijeko pa protisnite ili izmiksajte u pire.
5. U veliku vatrostalnu zdjelu dodajte pire tako da prekrije dno. Zagladite kuhačom.
6. Na pire zatim ravnomjerno dodajte mljeveno meso i na kraju posipajte mrvljenim ili naribanim sirom (ovisno o tome koji sir odaberete).
7. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Prije posluživanja posipajte peršinom.
U slast!