Tradicionalne lazanje zaista su ručak koji svi vole, no zahtijevaju puno posla. Osim toga, mnogima se tijekom ljetnih vrućina ne da jesti tako tešku hranu pa vam danas predstavljamo puno jednostavniju i laganiju te jednako ukusnu alternativu. Lazanje sa špinatom i ricottom, koje mogu jesti i vegetarijanci, naš su favorit u ljetnim mjesecima, a sigurni smo da će, jednom kada isprobate recept, postati i vaš
Sastojci
- 750 g kuhanog špinata
- 500 g ricotte
- 80 g maslaca
- 80 g brašna
- 1 l mlijeka
- 250 g ribanog parmezana
- Tjestenina za lazanje
- Sol
- Papar
Priprema
1. Kuhani špinat pustite sa strane da se ohladi i za to vrijeme pripremite bešamel umak. U loncu otopite maslac i dodajte brašno. Miješajte brzo kako se ne bi stvorile grudice. Kada se brašno potpuno otopi dodajte mlijeko i miješajte desetak minuta dok se umak ne zgusne. Na kraju umak posolite i popaprite.
2. U posudu sa špinatom dodajte ricotta sir, začinite solju i paprom i dobro promiješajte.
3. Lazanje je najbolje peći u četvrtastoj keramičkoj posudi, no poslužit će i dublji limeni pleh. Dno posude u tankom sloju premažite s bešamelom. Na to posložite tjesteninu, ponovno je premažite bešamelom i rasporedite špinat te posipajte sve parmezanom.
4. Isti postupak ponovite još tri puta tako da slažete redom tjesteninu, bešamel, špinat i parmezan. Svaki sloj možete dodatno posoliti, ako volite jesti dobro začinjenu hranu.
5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 45-60 minuta.
U slast!