Keksići su jedan od najlakših deserata za izradu, a kako biste servirali malo drugačiju verziju, donosimo recept za ekstra sočne kekse od čokolade
U jednoj od najslavnijih kulinarskih emisija svijeta 'Great British Bake Off' uvijek možemo pronaći obilje inspiracije i kreativnih ideja za izradu nezaboravnih kolača i keksića.
U jednoj od proteklih sezone ove slavne BBC-jeve emisije tako je predstavljen i recept za neodoljivo sočne keksiće s čokoladom, idealne za grickanje u tmurne jesenske dane.
Konkretan recept sa svim detaljima izrade natjecateljica Ruby Bhogal predstavila je sada u svojoj novoj kuharici 'One Bake To Ways'.
'Ako ste ljubitelji bogatih, čokoladnih keksića s ekstra sočnosti, ovaj recept lako bi mogao postati vaš favorit', rekla je Ruby.
Sastojci:
- 225 g čokoladnog maslaca na sobnoj temperaturi (ili obični)
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g kristal šećera
- 1 veliko jaje
- 100 g kondenziranog mlijeka
- 340 g prosijanog glatkog brašna
- 3⁄4 žličice praška za pecivo
- 1⁄2 žličice sode bikarbone
- 40 g prosijanog kakao praha
- 200 g mliječnih čokoladnih kapljica
- 125 g mliječne čokolade, narezane na komadiće
Priprema:
Obložite pleh papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Pripremite žlicu za sladoled za izradu porcija smjese.
U zdjelu dodajte maslac i šećere. Miksajte minutu-dvije dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte jaje i kondenzirano mlijeko. Dobro izmiješajte.
U drugu zdjelu dodajte glatko brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kakao prah. Dobro izmiješajte pjenjačom.
Dodajte čokoladne kapljice u brašno prije nego što smjesu dodate u zdjelu s maslacem. Miješajte dok se sve ne sjedini i dok ne nestanu vidljivi tragovi brašna. U ovoj fazi, smjesa bi trebala izgledati poput tijesta.
Oblikujte tijesto žlicom u kuglice. Svaku kuglicu pritisnite u komadiće nasjeckane čokolade i stavite na pripremljeni pleh za pečenje. Što više oblikujete kuglicu tijesta u visinu (cilindrično, umjesto okruglo), kolačići će biti deblji.
Po mogućnosti, prije pečenja, stavite pleh s tijestom u zamrzivač i ostavite najmanje četiri do šest sati, a najbolje preko noći.