Zahvaljujući suradnji Falkensteiner Hotels & Residences i jednog od top pet vegetarijanskih i veganskih restorana na svijetu TIAN Restaurant Wien, ovog ljeta možete uživati u slasnim zalogajima chefa Paula Ivića nedaleko do Zadra. U skladu sa zero waste filozofijom, domaći sastojci kakve koristi u svojim receptima dalje se procesuiraju od korijena do lista, a dobar primjer kako se to radi je i ovaj recept za slasnu ljetnu salatu od dinje, čija kora se ne baca, već koristi za kimchi
Opojni miris dinje je svojevrstan zaštitni znak ljeta, a narančasta boja sočnog ploda ukazuje na obilje karotena, koji nam omogućuje zdravo preplanuli ten. Uz to je odlična za vid, smanjuje rizik od astme, regulira krvni tlak i čuvarica je srca. Iako je mnogi jedu samu kao voće, ona je zapravo povrće iz porodici tikvovki i samim tim je idealna namirnica za kreiranje osvježavajućih ljetnih avantura za okusne pupoljke.
Donosimo savršeni ljetni recept cijenjenog austrijskog chefa hrvatskog porijekla Paula Ivića, čiji veganski i vegetarijanski specijaliteti u bečkom restoranu TIAN nose Michelinovu zvjezdicu.
Sastojci
- ½ dinje
- 150 g malih šampinjona
- 2 mladog luka
- 30 g limunske verbene
- 1 organska limeta
- 5 žlica soja umaka
- 1 žlica šećera
- Sol
- 3 žlice sezamovog ulja
- 1 žlica sezama
Priprema
Dinju ogulite i narežite na kockice veličine dva centimetra. Koru nemojte baciti, već je možete iskoristiti za kimchi. Šampinjone očistite, narežite na četvrtine ili šestine. Mladi luk operite i dijagonalno narežite na sitne kolutiće. Za marinadu operete limunsku verbenu (limunovac), protresite i otkinite listove. Dio listova ostavite za ukrašavanje, a ostatak sitno nasjeckajte. Limetu operite, osušite, sitno naribajte koricu i iscijedite sok. U posudu stavite verbenu, koricu i sok limete, soja umak, šećer i prstohvat soli te promiješajte. Kad se sol i šećer otope, umiješajte sezamovo ulje. U marinadu dodajte šampinjone i kockice lubenice, promiješajte te ostavite da kratko odstoji. Sezam prepecite bez ulja na suhoj tavi dok ne zamiriše. Salatu rasporedite na tanjure, ukrasite kolutićima mladog luka i listićima verbene te poslužite posuto sezamom.