vrijedi obratiti pozornost

Kako odabrati savršenu kuću? Stručnjakinja otkriva sve tajne kupovine premium nekretnina

27.08.2024 u 08:57

Bionic
Reading

Dina Serdarušić, voditeljica ureda agencije za prodaju nekretnina Eurovilla, pojasnila je kakve su kuće trenutno najtraženije te na što vrijedi obratiti pozornost pri kupovini

Velika okućnica, praktičan raspored prostorija, obilje svjetlosti, a možda i bazen ili teretana, samo su dio privlačnosti premium nekretnina čija je kupovina mnogima dugogodišnji san. No, jednom kada se uputite u kupovinu svog doma iz snova, naći ćete se pred nešto težim zadatkom - nizom važnih odluka koje morate donijeti kako biste bili sigurni da kupujete nekretninu u skladu sa svim svojim željama i potrebama.

Kako biste se u svemu lakše snašli, sve tajne kupovine luksuznih kuća i većih obiteljskih posjeda za tportal je otkrila Dina Serdarušić iz agencije Eurovilla.

Kakve se nekretnine najviše traže u Zagrebu?

'Želje klijenata pri kupovini kuće mogu značajno varirati, baš kao i sami klijenti. Svaka osoba ima svoje koje su oblikovane njihovim životnim stilom te individualnim ukusima. Međutim, ako bismo pokušali generalizirati i svesti te želje, odnosno parametre, na one najčešće, mogli bismo identificirati nekoliko ključnih stavki koje se redovito pojavljuju među kupcima', govori nam stručnjakinja pa pojašnjava što se traži u metropoli:

'Što se tiče Zagreba, mnogi klijenti preferiraju da kuća bude smještena dalje od glavnih prometnica. Ova želja proizlazi iz potrebe za mirnim i tihim okruženjem, daleko od buke i užurbanosti svakodnevnog saobraćaja. Privatnost je još jedan važan faktor; kupci žele dom koji im omogućava osjećaj izoliranosti i sigurnosti.'

Napominje kako je visoko na listi prioriteta ravno zemljište jer pruža brojne prednosti, uključujući lakšu gradnju, održavanje i mogućnost kreiranja funkcionalnog vrta ili dvorišta.

'Garaža i parking za više automobila su ključni za one s više vozila. Logičan raspored prostorija unutar same kuće je također od velike važnosti.' istaknula je.

Dvije kategorije kuća u Zagrebu

Što se tiče zagrebačkog tržišta kuća, ono se dijeli na dvije glavne kategorije, svaku s posebnim karakteristikama i ciljnim skupinama klijenata.

'U prvu skupinu spadaju kuće u kvartovima kao što su Cvjetno naselje, Sigečica, i Novi Zagreb: ove kuće privlače klijente koji cijene jednostavnost, funkcionalnost i praktičnost. U ovim kvartovima, klijenti često traže nekretnine koje su blizu važnih sadržaja kao što su škole, vrtići, trgovine, i javni prijevoz. Obiteljski život je u središtu pažnje, pa su stoga ove kuće idealne za obitelji koje žele udobnost i praktičnost u urbanom okruženju.', objašnjava nam stručnjakinja iz Euroville i nastavlja:

'U drugoj kategoriji su kuće u podsljemenskoj zoni (Šalata, Mlinovi): ova kategorija kuća cilja na klijente koji traže luksuznije nekretnine s dodatnim pogodnostima. Kuće u podsljemenskoj zoni često se odlikuju vrhunskim sadržajima kao što su bazeni, jacuzziji, privatne teretane, i saune. Klijenti koji se odlučuju za ove nekretnine obično traže visoki stupanj privatnosti, luksuzan stil života i predivne prirodne pejzaže. Podsljemenska zona, sa svojim prekrasnim pogledom na grad i blizinom prirodnih ljepota, pruža idealno okruženje za one koji žele pobjeći od gradske vreve, ali ipak biti dovoljno blizu centra Zagreba.'

Evo što se traži u Dalmaciji, a što u Istri

Potražnja u Dalmaciji je najviše usmjerena prema kućama u neposrednoj blizini mora.

'Kupci često traže kuće koje nude direktan pristup moru, prostrane terase s pogledom na more, te moderne ili tradicionalne dizajne koji odražavaju lokalnu arhitekturu.'

U Istri, najviše se traže kuće u unutrašnjosti, posebno luksuzne vile s bazenima i dodatnim sadržajima. Istra je poznata po svojim slikovitim brežuljcima, vinogradima, i maslinicima, što je čini idealnim mjestom za one koji traže mir i privatnost.

'Luksuzne vile u ovom području često uključuju velike okućnice, bazene, wellness sadržaje poput sauna i jacuzzija, te prostrane interijere s visokokvalitetnim završnim obradama. Kupci koji se odlučuju za ove nekretnine često traže kombinaciju luksuza, prirode i autentičnog istarskog šarma', rekla je voditeljica ureda agencije Eurovilla pa pojasnila kako Dubrovnik predstavlja posebnu kategoriju na hrvatskom tržištu nekretnina, gdje su sve kuće podjednako tražene, bilo da se nalaze u povijesnom centru grada, na Stradunu, ili u prestižnim predgrađima poput Lozice.

'Nekretnine u Dubrovniku privlače širok spektar kupaca, uključujući one koji traže kulturno i povijesno bogatstvo, kao i one koji žele uživati u luksuzu i ekskluzivnosti. Kuće u starom gradu pružaju jedinstven spoj povijesti i modernog života, dok vile u predgrađima nude spektakularne poglede na Jadransko more, privatne plaže i vrhunske sadržaje. Unikat kao što je Dubrovnik ostaje jedno od najpoželjnijih mjesta za kupnju nekretnina u Hrvatskoj.'

Obalni raj, mirno utočište ili povijesni dragulj

Ove regionalne razlike jasno ilustriraju raznolikost hrvatskog tržišta nekretnina, pružajući kupcima širok spektar opcija koje odgovaraju njihovim specifičnim željama i potrebama, bilo da traže obalni raj, mirno utočište u unutrašnjosti ili povijesni dragulj.

U Eurovilli pojašnjavaju kako su u posljednje vrijeme najpopularnije kompaktne kuće koje, iako ne raspolažu velikim kvadraturama, nude izvrsno raspoređen prostor. Ove kuće su dizajnirane kako bi maksimalno iskoristile svaki kvadratni metar, pružajući funkcionalnost i udobnost bez suvišnog prostora.

'Velik broj naših klijenata traži kuće koje imaju logičan raspored na dvije etaže. Na donjoj etaži obično se nalaze dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica i gostinjski WC. Ovakav raspored omogućava da zajednički prostori budu lako dostupni i povezani. Na gornjoj etaži smještene su spavaće sobe i barem dvije kupaonice. Također, jedna od trenutno najzanimljivijih lokacija za naše klijente je podsljemenska zona. Blizina prirode, svjež zrak i predivni pejzaži čine podsljemensku zonu vrlo atraktivnom za one koji žele pobjeći od gradske vreve, a da pritom ne budu predaleko od svih potrebnih sadržaja i infrastrukture.'

Kako izgleda proces kupovine nekretnine?

Kako biste bili sigurni da ćete pronaći najbolju nekretninu u skladu sa svojim željama, potrebama i financijskim mogućnostima, važno je kraj sebe imati agenciju za prodaju nekretnina kao najpouzdanijeg saveznika. Zanimalo nas je na kakvu se pomoć i ekspertizu možete osloniti dolaskom u vrhunsku agenciju poput Euroville te kako izgleda čitav proces kupovine nekretnine iz snova.

'Svaki klijent je jedinstvena individua, sa svojim specifičnim preferencijama i potrebama pri kupnji nekretnine. Kada pristupamo procesu odabira idealnog doma za našeg klijenta, pažljivo uzimamo u obzir sve njegove želje i zahtjeve. Kroz detaljan razgovor postavljamo pitanja vezana za kvadraturu, lokaciju, opremljenost, budžet, raspored prostorija, kao i eventualne pripatke i dodatne sadržaje koje bi klijent želio imati u svom budućem domu', kaže Dina Serdarušić iz agencije Eurovilla i pojašnjava:

'Nakon što prikupimo sve potrebne informacije, pristupamo našoj bazi nekretnina kako bismo identificirali one koje najbolje odgovaraju klijentovim preferencijama. Svjesni smo da je kompromis ponekad neizbježan, no uvijek se trudimo da naša pretraga i ponuda budu što bliže idealu koji klijent ima na umu. Naš cilj je ponuditi nekretninu koja će u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljiti sve klijentove zahtjeve i očekivanja.'

Za kraj, stručnjakinja je pojasnila kako je u cijelom procesu iznimno bitna posvećenost i personaliziranje iskustva za svakog klijenta.

'Pristupajući svakom klijentu s pažnjom i razumijevanjem, osiguravamo da proces odabira i kupnje nekretnine bude što ugodniji i bez stresa. Naša posvećenost detaljima i želja da pružimo vrhunsku uslugu omogućuju nam da pronađemo dom koji će zaista biti savršen za svakog pojedinog klijenta. Na taj način, svaki korak u procesu kupnje postaje dio jedinstvenog i personaliziranog iskustva, čime osiguravamo zadovoljstvo naših klijenata', poručuju iz Euroville.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Eurovillom.