NE BACAJTE HRANU

Kako spasiti povrće koje je pred istek roka: Ovo morate napraviti

29.09.2024 u 10:48

Bionic
Reading

Mnogi se rješavaju hrane čim natpis na pakiranju kaže da je najbolje upotrijebiti do tog i tog datuma. Tražite načine da smanjite bacanje hrane? Stručnjakinja je podijelila jednostavan, ali učinkovit način za to

Hladnije vrijeme je pred vratima, pa nije ni čudo da mnogi od nas žele smanjiti troškove. Jedan od načina je da smanjimo količinu hrane koju kupujemo u trgovinama i ukupnog otpada, donosi Express.

Sophie Nahmad, voditeljica razvoja recepata u Goustu, dala je savjet kako se može smanjiti količina hrane koja se baca u kuhinji.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

'Ne brinite, povrće koje ne možete ponovno uzgojiti uvijek može spasiti i iskoristiti nakon što prođe svoj vrhunac uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja. Ukiseljeno povrće može biti ukusan dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcionira za povrće kao što su kupus, krastavci, mrkva i rotkvice', otkriva Nahmad

Proces kiseljenja povrća:

'Nasjeckajte povrće i stavite ga u zdjelu. Koristite otprilike polovicu količine octa u odnosu na količinu povrća. Izmjerite to u poseban vrč i ostavite sa strane. Za ovo preporučujem vinski ili alkoholni ocat', objasnila je.

'Zatim izmjerite šećer. Potrebno vam je pola od količine octa, ovisno o željenoj slatkoći', naglasila je Nahmad i rekla da se ocat postupno treba kuhati dodajući šećer dok se ne otopi. 'Probajte dok kuhate i začinite solju ako je potrebno', istaknula je.

'Posljednji korak je dodavanje nasjeckanog povrća i kuhanje dok ono ne postane hrskavo i mekano što bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kad dobijete željenu teksturu, maknite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je sigurna od topline', rekla je stručnjakinja koja je za kraj preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u hladnjak. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi vam potrajati do mjesec dana, te ste mu tako produžili životni vijek.