Ove jeseni, Franco Pepe, glavni pizza chef i utemeljitelj pizzerije Pepe in Grani u Caiazzu nedaleko Napulja, primio je nagradu kao najbolji pizza chef svijeta na četvrtome izdanju The Best Pizza Awards, prestižne međunarodne liste promovirane i u organizaciji The Best Chef Awards, održanoj u Spazio Antologico - East End Studios u Milanu
Franco Pepe time ostaje na vrhu The Best Pizza 2024, nakon što ga je The Best Chef Awards prethodno već tri puta zaredom proglasio najboljim pizza chefom 2021, 2022. i 2023. Zbog toga smo ove godine već pisali opširnije o ovom pizzaiolu.
Glavna tema događanja u Milanu bila je 'Budućnost pizze' i bila je usmjerena na to kako se tehnološki napredak može kombinirati s održivim praksama. Također je istaknut put jednog tako drevnog i tradicionalnog jela koje se tijekom godina uspjelo proširiti i u najudaljenije kutke svijeta, prilagođavajući se svojom svestranošću različitim gastronomskim kulturama.
Nagrade, dostupne na web stranici The Best Pizza Awards, su bile namijenjene profesionalcima u svijetu kulinarstva koji doprinose očuvanju lokalnih proizvođača te očuvanju izvrsnosti u skladu s prirodom. Drugo mjesto na najnovijoj listi zauzeli su Rafa Panatieri & Jorge Sastre, osnivači pizzerije Sartoria Panatieri (Barcelona, Španjolska), dok je treće mjesto pripalo Simoneu Padoanu iz pizzerije I Tigli (San Bonifacio, Italija).
'Oduševljeni smo što smo doživjeli nesvakidašnji događaj, pun emocija, u kojem je Milano ugostio najbolje zvijezde svijeta pizze. Svake godine sve je veće zadovoljstvo organizirati priredbu ovakvog kalibra, koja nastavlja rasti i pruža jedinstveno zadovoljstvo. Željeli bismo zahvaliti svim sudionicima i stručnjacima koji su pomogli da i ovo izdanje bude nezaboravno', izjavio je Antonio Ruotolo, direktor projekta The Best Pizza.
Tijekom dana, koji je završio dodjelom nagrada, organizirane su različite aktivnosti, poput programa 'Pizza Talks', u kojoj je Franco Pepe dijelio pozornicu sa chefom Albertom Adrijom iz restorana Enigma (Barcelona, Španjolska), Rafom Panatieriem i Jorgeom Sastreom iz Sartoria Panatieri (Barcelona, Španjolska), Jacopom Mercurom iz 180Grammi Pizzeria Romana (Rim, Italija) i Robertom Davanzom iz BOB Alchimia A Spicchi (Montepaone, Italija), dok je moderirao gastro novinar Paolo Vizzari. Tijekom razgovora sudionici su razmijenili ideje o budućnosti pizze, a pizzaiolo iz Caiazza ustvrdio je da 'budućnost pizze ne počiva u samoj pizzi shvaćenoj kao proizvodu, već u obuci i evoluciji pizzaiola'.
'Samo uz pravi trening može se napraviti zdrava i lako probavljiva pizza. Pizza kao proizvod na tanjuru posljedica je rada koji predviđa ono što će poslije doći do krajnjeg kupca', zaključio je Franco Pepe.
Potom su održane četiri radionice na kojima su stručnjaci predstavili različite varijante pizza, od najklasičnijih do najinovativnijih, iznenađujući goste jedinstvenim okusima i poštivanjem okoliša.
Tijekom ceremonije predstavljena je lista Top100 pizza i dodijeljen je niz posebnih nagrada u različitim kategorijama, uključujući nagradu za najbolju znanost o pizzi, nagradu za najbolju umjetnost pizze, nagradu za najbolju pizzu Next, nagradu za najbolje tijesto za pizzu, najbolju prženu pizzu te The Best Pizza Experience Award i The Best Pizza Margherita Award.
Podsjetimo da je Franco Pepe, s iskustvom dviju generacija iza sebe i nadahnut novom vizijom pizze, svoju pizzeriju Pepe in Grani otvorio 2012. te da je otad njegov lokal postao mjesto gdje se eksperimentira, ali i vježba umijeće, gostoprimstvo i iznalaze načini unapređenja teritorija i okusa, ali i gdje se se sastaju i druže stanovnici Alta Casertane. Valja još napomenuti da je Pepe in Grani nedavno dobio i najvišu ocjenu u vodiču Gambero Rosso Pizzerie d' Italia 2025. A za hrvatske ljubitelje pizze, nije naodmet usporediti cijene u domaćim pizzerijama s onima koje u svome jelovniku nudi najbolja na svijetu. Iznenadit će vas.