JEDNA JE SILBA

Nazivaju ga vratima Dalmacije: Otok na kojem su automobili zabranjeni

08.07.2024 u 14:32

Bionic
Reading

Otok Silba nalazi se u sjevernom dijelu Dalmacije, odmah 'ispod' Paga, a mir i tišina na ovom otoku toliko udaljenom od vreve popularnijih turističkih odredišta, kao i zabrana automobila, nešto su što se uistinu ne može platiti novcem

Odavno je poznato da Britanci vole ljetni odmor provesti u Hrvatskoj. Kratki let avionom dovoljan je za njihov dolazak na našu obalu, a iako većina bira popularne i razvikane destinacije, britanski mediji pokušavaju im 'otvoriti oči' da razmisle o odmoru iz snova na ne tako popularnim destinacijama.

Tako je nedavno Mirror otkrio svojim čitateljima otok Silbu, dobro nam znani otok u sjevernoj Dalmaciji na kojem živi tek oko 200 stanovnika, a jedini prijevoz koji se tamo nudi, osim pješačenja, uključuje tek romobile, bicikle i slična prometala. Automobili su tamo zabranjeni, tek nekoliko traktora koji služe za opskrbu, ali i 'karići', kao zaštitni znak otoka kojima se prevoze stvari turista, stoga je čisti užitak provesti godišnji odmor na takvom mjestu.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Osim što graniči s otokom Lošinjem, kao i Olibom, dobro je znan i svima na otoku Pagu, budući da se nalazi upravo 'ispod' njih, pa ne čude i brojne ponude za jednodnevne izlete upravo do Silbe.

VELA PRČINA

Okružena vinogradima, ova predivna plaža na Korčuli nudi savršeno čisto more i fini pijesak

Pogledaj galeriju

Silbu smatraju jednim od najsunčanijih naših otoka, a ovaj udaljeni otok nudi savršeni omjer mira i tišine, prirode, sunca i tirkizno čistog mora. Zahvaljujući opuštenoj atmosferi koja vlada otokom i tamošnjim stanovništvom, Silba je idealno mjesto za bijeg svima kojima je prijeko potreban odmor od života u velegradu.

Nazivaju je vratima Dalmacije, a u jedinom mjestu na otoku nalaze se dva dućana i dvije pekarne, ali i 14 barova i restorana gdje možete uživati u najukusnijim morskim delicijama. Za ljubitelje povijesti tu je i Toranj ljubavi ili Marinićeva toreta, kula iz 19. stoljeća i spomenik jedne ljubavi o kojoj su slušale generacije i generacije stanovnika Silbe.

jedna od HRVATSKIh OAZA

Raj na zemlji: Osamljena plaža s pogledom na Pelješki kanal

Pogledaj galeriju

Priča je to o morskom kapetanu Petru Mariniću koji se prije nego što je otišao navigivat obećao voljenoj Antoniji da će je oženiti kada se vrati. Kada se nakon 20 godina vratio kući, ona je već bila udana za drugoga, ali je imala kćer Domeniku, koja je bila njezina slika i prilika. Čekao je idućih 20 godina da Domenika odraste i onda je nju oženio. Kako bi ispunio obećanje koje je svojedobno dao njezinoj majci, izgradio je kulu u svom vrtu odakle se vidjela cijela Silba, ali i morsko plavetnilo te odakle niti jedan brod nije mogao proći 'ispod radara'.

Do Silbe ćete doći jedino brodom, ili unajmljenim čamcem ili trajektom Jadrolinije koji voze svakodnevno iz Zadra do Malog Lošinja, a na otoku ćete jedini smještaj pronaći u privatnom aranžmanu.