Rijetki su oni kojima se ne sviđaju slasne delicije s okusom čokolade, a osobito kremasti mousse koji kao da se topi u ustima
Mousse (na francuskom pjena) je desert koji se najčešće priprema s čokoladom, a odlikuje ga lagana i pjenušava tekstura. Mousse od čokolade je idealna poslastica i za ljeto jer lagan, prozračan i fino hladi nepce.
Što je potrebno:
500 ml slatkog vrhnja
220 g čokolade
žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
2 žlice šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte 250 ml slatkog vrhnja, pazeći pritom da ne prokuha. Čokoladu narežite i stavite u dublju posudu. Ulijte zagrijano slatko vrhnje i pustite da tako odstoji minutu dok čokolada malo omekša. Dodajte vaniliju i sol, te sve dobro izmiješajte dok se čokolada ne rastopi. Zdjelu sa smjesom ohladite u frižideru 15-ak minuta. Pripazite da se smjesa ne stvrdne. Šećer u prahu i ostatak slatkog vrhnja izmiješajte u šlag pomoću ručnog miksera. Šlag pomiješajte s čokoladom, te vrlo lagano izmiješajte kako bi šlag ostao kompaktan. Smjesu rasporedite u čašice i ostavite u frižideru oko 6 sati dok se potpuno ne ohladi.
Savjet za kraj: Ovisno o željama, kad je smjesa gotova možete njom puniti čašice ili posudice pa staviti u hladnjak ili možete cijelu zdjelu staviti na hlađenje pa ga kasnije poslužiti poput sladoleda - ukusan je u obje varijante. Ukrasite ga čokoladnim mrvicama, voćnim sirupom, komadima voća, orašastim plodovima...