Pileći bataci odlično su rješenje kad smo u žurbi ili nemamo ideje što skuhati za ručak ili večeru, a doista su rijetki oni koji ih ne vole
Piletina, osobito bataci, bez obzira jesu li pripremljeni samostalno ili u kombinaciji s nekim prilogom, 'ziheraški' su gastro klasik s kojim ne možete pogriješiti, a vole ih i najzahtjevniji ukućani.
Pripremite ih s osvježavajućim limunom baš kako ih rade Španjolci, a ostatke poput npr. kožice ubacite u lonac s komadima luka i malo povrća te samo dodajte aromatične začine, posolite i popaprite i - vaša prefina pileća juha je spremna!
Sastojci:
- pileći bataci
- 1 dcl pileće juhe
- 2 češnja češnjaka
- sok od dva limuna + korica
- 3 velika krumpira
- 1 žlica brašna
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- timijan
- sol, papar
Priprema:
Naribajte koricu limuna. Limune protisnite u mužaru, dodajte koricu, mljeveni češnjak, majčinu dušicu i dvije žlice ulja pa sve dobro izgnječite.
Pilećim batacima skinite kožu i premažite tom smjesom. Ostavite da se marinira oko 30 minuta u hladnjaku.
Zagrijte lonac s malo ulja i ispržite piletinu sa svih strana. Dodajte preostalu marinadu i brašno, promiješajte, dodajte pileću juhu i začinite solju i paprom.
Dodajte oguljeni krumpir narezan na kockice, ljutiku bez kože i timijan. Pokrijte i ostavite da se kuha oko 20-ak minuta.
Promiješajte da se umak ne lijepi i isprobajte jesu li piletina i krumpir gotovi.
Maknite s vatre i poslužite samostaln, uz prilog ili salatu od sezonskog povrća. I dobar tek!