Za ovo slasno jelo potrebno je malo više vremena i živaca, ali vrijedi truda. Idealno je za pripremu vikendom kada uhvatite malo više slobodnog vremena, a obzirom da umjesto krumpira koristite patlidžane, čija sezona berbe upravo traje, ova verzija musake manje je kalorična u odnosu na standardni recept
Umjesto krumpira, za pripremu musake koristite patlidžane koji su nutritivno vrlo hranjivi i niskog kalorijskog sastava. Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti, a prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.
Nakon što patlidžane ispohate na ulju, uvaljajući ih u brašno, jaja i krušne mrvice, spremni ste za pripremu musake (patlidžane ne morate nužno pohati). Ovaj recept sigurno će oduševiti vas i vaše ukućane.
Sastojci
- 3 pohana patlidžana
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 500 g mljevenog mesa
- 2 žlice kečapa
- 200 g integralne riže
- svežanj peršina
- 1 žlica Vegete
- 1 žlica slatke crvene paprike
- papar
- ulje
- voda
Za preljev:
- 2 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 žlice brašna
- 1 dl vode
Priprema
1. Sastojke za preljev pomiješajte.
2. Isjeckajte luk i češnjak pa ga popržite na 4-5 žlica ulja. Dodajte mljeveno meso, 1,5 dl. vode, oparenu rižu i pustite da se krčka oko desetak minuta.
3. Potom dodajte Vegetu, papar, slatku crvenu papriku, sitno sjeckani peršin i kečap. Kratko dinstajte pa krenite da slažete musaku.
4. Nauljite pleh. Stavite red pohanih patlidžana, red mesa pa premažite u tankom sloju preljevom. Ponovite red patlidžana, mesa i preljeva i na kraj dodajte patlidžan pa sve bogato zalijte preljevom.
5. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva oko 30 minuta. Maknite foliju i pecite još 10 minuta.
Jelo poslužite toplo uz salatu po želji. U slast!