Ako ste gurman koji voli azijsku hranu, zasigurno znate što je kaiseki. Za one slabije upućene, kaiseki ili kaiseki-ryōri tradicionalna je japanska večera s više jela, odnosno nešto kao japanska verzija zapadnjačkog degustacijskog menija. Pojam se također odnosi na kolekciju vještina i tehnika koje omogućavaju pripremu takvih jela i analogan je zapadnjačkom fine diningu.
Autentični kaiseki iznimno je teško naći izvan Japana, pa će ljubitelje te vrste doživljaja zanimati podatak da chef Daisuke Hayashi, slavni majstor kaisekija, taj doživljaj nudi u svome Roketsuu, prvom autentičnom kaiseki restoranu u Londonu.
Rođen i odrastao u japanskom Kobeu, Hayashi je svoje kulinarsko putovanje započeo u zreloj dobi od 18 godina, i to u cijenjenom restoranu Kikunoi Roan u Kyotu, pod mentorstvom chefa Yoshihira Murate. Nastavio je usavršavati svoje vještine i stekao priznanje u restoranima u Tokiju i na Hokkaidu, dodatno ojačavši svoju strast prema japanskoj gastronomiji, ali i svoju viziju predstaviti je na globalnoj razini.
Chef Hayashi nadgledao je japansku kuhinju služenu na različitim međunarodnim konferencijama, počevši od Toyako G8 Summita 2008, a njegova stručnost dovela ga je u London, gdje je služio kao izvršni chef u restoranu Sake no Hana, pod vodstvom chefa Alana Yaua. Tijekom godina znatno je pridonio gradskoj kulinarskoj sceni, uključujući vođenje kuhinje u vlastitu restoranu Chrysan 2012, vrijeme kada je osmislio i kaiseki za prijemnu večeru Olimpijskih igara u Tokiju, koju je organizirala Japanska olimpijska udruga u Londonu. Predavao je o japanskoj kuhinji na Institutu Paul Bocuse u francuskome Lyonu. Nakon Chrysana, vodio je i restoran Tokimeitē u četvrti Mayfair, što je sve bila priprema za 'ono pravo'.
Naime, 2021. njegov se životni san ostvario otvaranjem Roketsua u londonskoj četvrti Marylebone, zahvaljujući čemu je imenovan veleposlanikom dobre volje za promicanje japanske kuhinje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogo više od restorana, Roketsu je potpuno autentično uranjanje u istinski doživljaj japanskog kaisekija. Istini za volju, u Londonu postoji nekoliko adresa koje nude slično, ali opće je mišljenje da se potpuno autentični doživljaj može naći samo u Roketsuu.
Hayashijeva predanost promicanju japanske kuhinje sada se proširila i izvan restoranskih kuhinja. Držao je predavanja, osmišljavao posebne večere, a trenutačno je i autor obroka za letove Japan Airlinesa. Godine 2022. od Vlade Japana dobio je prestižnu Ministarsku nagradu za inozemnu promociju japanske hrane.
Kaiseki ima svoje korijene u višeslojnim ritualima formalne ceremonije čaja te uključuje meni elegantnih i profinjenih jela koja se poslužuju pojedinačno. Tradicionalno, uobičajen je sljedeći redoslijed - sakizuke (predjelo), hassun (izbor sezonskih predjela), mukozuke (slijed sashimija), wanmono (slijed juhe), yakimono (jelo s roštilja), sunomino (jelo s octom za osvježenje nepca), shiizakana (glavno jelo), gohan (riža), mizumono (desert).
Meniji i posuđe mijenjaju se u potpunosti prema sezoni te na mjesečnoj bazi. Pedantna pažnja pridaje se i prezentaciji i usluzi, a estetika svakog uravnoteženog jela slavi složene okuse najfinijih dostupnih namirnica.