LAKO I BRZO

Ručak gotov za manje od pola sata: Recept za slasni rižoto u kojem je glavna zvijezda vrećica smrznutog graška

06.04.2020 u 12:13

Bionic
Reading

Ovaj jednostavni rižoto prema receptu golog kuhara Jamiea Olivera ne zahtijeva pretjeranu snalažljivost u kuhinji, a gotov je za manje od pola sata. Iskoristit ćete onu vrećicu graška koju imate u zamrzivaču, a ako niste ljubitelj ovog povrća uvijek ga možete zamijeniti s onim što imate u hladnjaku

Potrebni sastojci

  • 1 litra temeljca (ako ga nemate iskoristite kocku za juhu)
  • 1 luk
  • 1 grana celera
  • Maslinovo ulje
  • 60 g maslaca
  • 300 g riže za rižoto (arborio)
  • Limun (ako želite)
  • 125 ml bijelog vina (ako želite)
  • 300 g smrznutog graška
  • 60 g parmezana plus dodatno za posipanje
  • Maslinovo ulje

Priprema

Temeljac za juhu stavite da uzavre. Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk i celer. Polovicu maslaca (30 g) i maslinovo ulje uspite u lonac i stavite na slabiju vatru te kad se zagriju dodajte nasjeckani luk i celer. Začinite solju i paprom te povremeno miješajući pržite 5 do 10 minuta dok povrće ne omekša, ali još uvijek zadrži boju.

Povećajte vatru na srednje jaku temperaturu, dodajte rižu te miješajte dvije minute da riža upije okuse. Ako želite dodajte u tom trenutku vino i miješajte dok ne ispari alkohol.

Dodajte riži temeljac i miješajte te čekajte da upije tekućinu prije no što dodate još temeljca. Kuhajte rižu 16 do 18 minuta dodajući temeljac svaku minutu do dvije, uz često miješanje. Pet minuta prije nego riža bude kuhana (kad je još uvijek al dente) dodajte grašak i nastavite miješati.

Imajte na umu da rižoto ipak mora biti malo tekući jer će se brzo zgusnuti, pa dodajte još malo temeljca. Ugasite vatru, dodajte ostatak maslaca i parmezan te dobro izmiješajte i provjerite okuse te dosolite ako je potrebno. Neka odstoji barem dvije minute prije posluživanja.

Pokapajte ga s nekoliko kapljica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dodajte naribani parmezan po želji i koju kap limunova soka te uživajte u finom rižotu s graškom.

  • Ako niste ljubitelj graška ili ga nemate u zamrzivaču, možete ga zamijeniti špinatom, tikvicama…
  • Ako nemate celer, možete ga izostaviti, a luk isto tako možete zamijeniti porilukom.
  • Rižoto možete obogatiti i kockicama pancete.