IDEJA ZA RUČAK

Što napraviti s mljevenim mesom koje ste zamrznuli? Evo nekoliko prijedloga što kuhati kad vam se ne jedu bolonjez i lazanje

03.04.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Nemate ideju kako pripremiti mljeveno meso? Za vas smo izdvojili nekoliko ideja za ručak, kao i recept za sočne mesne okruglice koje možete skuhati na veliko i zamrznuti za naredne dane

Boravak u izolaciji prisilio je mnoge da naprave zalihe namirnica koje mogu duže vremena stajati u smočnici, ali i u zamrzivaču. Mnogi su se opremili namirnicama kao što su brašno, ulje, žitarice, smrznuto povrće i meso. Sigurno i sami kod kuće imate smrznuto mljeveno meso koje je zahvalno za pripremu raznih jela, no mnogi u nedostatku ideja pripremaju uvijek ista jela kao što su bolonjez ili lazanje.

Tako je nastala Facebook grupa Mums Who Cook and Bake na u kojoj australske kućanice međusobno dijele recepte i gastro ideje. Gotovo 400 ljudi objavilo je svoje sugestije recepata za quesadille, burgere, punjene tikvice i raznorazna slasna jela s mljevenim mesom, a mi smo za vas odabrali recpet za mesne okruglice koje možete napraviti u velikoj količini, rasporediti za nekoliko porcija i zamrznuti za naredne dane.

Jela s mljevenim mesom

  • Bolonjez
  • Burgeri
  • Burek
  • Mesna štruca
  • Mesne rolice
  • Mljeveno meso s rižom i povrćem (Burrito Bowl)
  • Tacosi s mljevenim mesom
  • Paprike, tikvice i patlidžani punjeni mljevenim mesom
  • Pomfrit sa zapečenim mljevenim mesom i sirom
  • Musaka
  • Listovi salate punjeni s mljevenim mesom i paprikom
  • Meksičke quesadille
  • Rižini noodlesi s mljevenim mesom
  • Pita sa sirom i mljevenim mesom
  • Lazanje
  • Chilli con carne
  • Mesne okruglice sa špagetima ili pire krumpirom
  • Zapečena tjestenina s mljevenim mesom i slaninom

Recept za mesne okruglice u umaku

Sastojci:

  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice sitno sjeckanog svježeg kruha
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1/2 šalice sjeckanog svježeg peršina
  • 450 g mljevenog mesa (po želji govedine/teletine/svinjetine/puretine/piletine)
  • 1 češanj češnjaka (protisnutog kroz prešu)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 g pasate
  • sol
  • papar
  • listići svježeg bosiljka

Priprema:

1. U posudu s komadićima kruha ulijte mlijeko i stavite na stranu.

2. Umutiti jaje u velikoj posudi i potom dodajte sol, papar, parmezan, peršin i mljeveno meso.

3. Dodajte namočene komadiće kruha i sve dobro izmiješajte.

4. Od smjese rukama oblikujte male mesne okruglice.

5. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte mesne okruglice i popržite ih kratko dok ne porumene sa svih strana.

6. Dodajte protisnuti češnjak i pasiranu rajčicu. Poklopite i pirjajte 20 minuta. Začinite sa soli, paprom i svježim bosiljkom.

7. Poslužite s tjesteninom ili pire krumpirom.