Nemate ideju kako pripremiti mljeveno meso? Za vas smo izdvojili nekoliko ideja za ručak, kao i recept za sočne mesne okruglice koje možete skuhati na veliko i zamrznuti za naredne dane
Boravak u izolaciji prisilio je mnoge da naprave zalihe namirnica koje mogu duže vremena stajati u smočnici, ali i u zamrzivaču. Mnogi su se opremili namirnicama kao što su brašno, ulje, žitarice, smrznuto povrće i meso. Sigurno i sami kod kuće imate smrznuto mljeveno meso koje je zahvalno za pripremu raznih jela, no mnogi u nedostatku ideja pripremaju uvijek ista jela kao što su bolonjez ili lazanje.
Tako je nastala Facebook grupa Mums Who Cook and Bake na u kojoj australske kućanice međusobno dijele recepte i gastro ideje. Gotovo 400 ljudi objavilo je svoje sugestije recepata za quesadille, burgere, punjene tikvice i raznorazna slasna jela s mljevenim mesom, a mi smo za vas odabrali recpet za mesne okruglice koje možete napraviti u velikoj količini, rasporediti za nekoliko porcija i zamrznuti za naredne dane.
Jela s mljevenim mesom
- Bolonjez
- Burgeri
- Burek
- Mesna štruca
- Mesne rolice
- Mljeveno meso s rižom i povrćem (Burrito Bowl)
- Tacosi s mljevenim mesom
- Paprike, tikvice i patlidžani punjeni mljevenim mesom
- Pomfrit sa zapečenim mljevenim mesom i sirom
- Musaka
- Listovi salate punjeni s mljevenim mesom i paprikom
- Meksičke quesadille
- Rižini noodlesi s mljevenim mesom
- Pita sa sirom i mljevenim mesom
- Lazanje
- Chilli con carne
- Mesne okruglice sa špagetima ili pire krumpirom
- Zapečena tjestenina s mljevenim mesom i slaninom
Recept za mesne okruglice u umaku
Sastojci:
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice sitno sjeckanog svježeg kruha
- 1 veliko jaje
- 1/2 šalice parmezana
- 1/2 šalice sjeckanog svježeg peršina
- 450 g mljevenog mesa (po želji govedine/teletine/svinjetine/puretine/piletine)
- 1 češanj češnjaka (protisnutog kroz prešu)
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 g pasate
- sol
- papar
- listići svježeg bosiljka
Priprema:
1. U posudu s komadićima kruha ulijte mlijeko i stavite na stranu.
2. Umutiti jaje u velikoj posudi i potom dodajte sol, papar, parmezan, peršin i mljeveno meso.
3. Dodajte namočene komadiće kruha i sve dobro izmiješajte.
4. Od smjese rukama oblikujte male mesne okruglice.
5. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte mesne okruglice i popržite ih kratko dok ne porumene sa svih strana.
6. Dodajte protisnuti češnjak i pasiranu rajčicu. Poklopite i pirjajte 20 minuta. Začinite sa soli, paprom i svježim bosiljkom.
7. Poslužite s tjesteninom ili pire krumpirom.