Ovaj kolač zahtijeva malo dulju pripremu no njegov okus već kod prvog zalogaja uvjerit će vas da se uloženi trud isplati. Neodoljiv spoj sočnih bresaka s ukusnom kremom od badema upakiran u hrskavo tijesto kombinacija je kojoj rijetko tko može odoljeti
Ljetna sezona voća donosi i sjajne recepte koji tako pašu u vruće dane. Savršen nakon ručka, ili uz popodnevnu kavu u ugodnom hladu u vrtu, ova slastica jedan je od onih kolača čija kriška se ne odbija. Hrskavo i ukusno tijesto premazano je neodoljivim frangipanom, odnosno kremom od badema, te napunjeno sočnim i slatkim breskvama. Navedeni sastojci dovoljni su za dvije galette, a krema od badema odlično se nadopunjuje sa svježim voćem.
Potrebni sastojci za tijesto:
- 315 g brašna
- 2 žlice šećera
- ½ žličice kuhinjske soli
- 230 g maslaca
- 120 ml hladne vode, plus dvije žlice sa strane
Potrebni sastojci za frangipane:
- 110 g paste od badema
- 50 g šećera
- 60 g maslaca, sobne temperature
- 1 žlica ruma
- 1 jaje
- 700 g svježih bresaka, narezanih na debljinu od 1,5 centimetara
- 2 žlice maslaca, rastopljenog
- 2 žlice
- 480 ml sladoleda od vanilije
Postupak za pripremu tijesta:
Pomiješajte brašno, šećer i sol. Narežite maslac na komadiće u brašno i stražnjom stranom vilice ili rezačem za tijesto umiješajte maslac u smjesu brašna dok maslac ne bude u skroz sitnim komadićima. Dodajte hladnu vodu nastavite miješati vilicom dok se smjesa ne sjedini i formira u kompaktnu masu. Po potrebi dodajte još ledene vode, jednu po žlicu. Nježno oblikujte tijesto u kuglu i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki komad zasebno oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak.
Postupak za pripremu frangipanea:
U zdjeli miksera pomiješajte pastu od badema, šećer i maslac sobne temperature. Miješajte mikserom sve dok se smjesta ne sjedini. Zatim dodajte rum i jaje te tucite dok ne postane skroz glatko ili dok ne ostanu samo male grudice. Nakon toga ostavite po strani.
Slaganje kolača: Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu kuglu tijesta u krug promjera otprilike 25 cm. Po potrebi dodajte brašno kako biste spriječili lijepljenje. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, zatim stavite razvaljano tijesto. Nakon toga tijesto u kalupu stavite u hladnjak na 10 minuta.
Žlicom na sredinu razvaljanog tijesta u kalupu nanesite pripremljeni frangipane. Lagano razmazujte prema rubovima, ostavljajući oko 5 centimetra od ruba prazno. Polovicu narezanih breskvi rasporedite u koncentrične krugove preko stavljenog frangipana.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kolač završite preklapanjem praznih rubova prema sredini kolača. Tako složen galette ponovno ohladite u hladnjaku oko 10 minuta. Nakon toga cijeli kolač premažite tijesto s jednom žlicom rastopljenog maslaca i pospite jednom žlicom šećera. Stavite u pećnicu na 35-45 minuta ili dok kora ne dobije zlatnu boju.
Ponovite isti postupak s preostalim tijestom. frangipanom, breskvama, maslacem i šećerom.
Kada je galette gotov, ostavite da se pet minuta ohladi na pladnju, a nakon toga maknite papir za pečenje i premjestite ga na rešetku za hlađenje. Prije rezanja ostavite da se ohladi još 20 minuta prije rezanja te poslužite uz sladoled od vanilije.