SLANI NAMAZ

Ukusna pašteta od čvaraka: Savršena kombinacija uz kukuruzni kruh

16.01.2025 u 15:45

Bionic
Reading

Čvarci su dio hrvatske kulinarske tradicije. Riječ je o namirnici koja se pretežno veže uz kontinentalne dijelove naše zemlje i zimska razdoblja kada se najviše konzumiraju hrskavi ili manje hrskavi (ovisno volite li mekše ili prešane, tanke) zalogajčići. S njima se mogu pripremiti i razni recepti. Jedan od njih je i fenomenalna pašteta od čvaraka, namaz koji će oduševiti sve ljubitelje čvaraka

Čvarci se najčešće konzumiraju s kruhom i svježim povrćem, a nerijetko se od njih pripremaju i poznate ukusne pogačice koje se nazivaju Čvarkušama. I dok ih danas svrstavaju među delikatese, nekad davno su bili hrana siromašnih seljaka koji su ih pripremali kao zimnicu, hranu za zimske mjesece.

Volite li čvarke, ova pašteta će vam biti pravo otkriće. Pravi se vrlo jednostavno, tako da je može izraditi baš svatko. Bit će sjajan spoj uz kukuruzni kruh, možda također pravi domaći što je uvijek izvrsna kombinacija za svaku paštetu ili namaz. Možete se i zamrznuti pa je vaditi kad se zaželite njezinog finog okusa.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Sastojci:

  • 200 g čvaraka
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 3 kom kisela krastavca
  • 1 žlica sirnog namaza
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • četvrtina žličice papra
  • 1 češanj češnjaka, po želji

Priprema:

Čvarke dobro sameljiti u blenderu ili u mašini za meso pa čak i sa štapnim mikserom. Pomiješati s ostalim sastojcima i sve zajedno izmiksati. Svakako treba pripaziti da među nema tvrdih komadića, kako bi se mogli što bolje usitniti.

Namazati po kruhu, krekerima, prepečenom tostu ili bruschettama. Posipati mljevenom crvenom paprikom i po želji svježim sjeckanim peršinom i poslužiti. Želite li pikantniji namaz, dodajte 1 žlicu senfa, a papar zamijenite kajenskim paprom.