Najprije ono najvažnije – u studenome je u Dubaiju ustoličen novi najbolji chef svijeta. Njegovo ime je Rasmus Munk, a dolazi iz začudnoga restorana Alchemist u danskome Kopenhagenu. Rasmus je tako na vrhu smijenio Dabiza Muñoza (Diverxo, Madrid), dosadašnjeg trostrukog laureata
O Munku smo pisali već nekoliko puta, posljednji put ovoga ljeta kad je Alchemist proglašen najboljim restoranom Europe, u proljeće o njegovoj svemirskoj gastro avanturi, a prije dvije godine s njim napravili i ekskluzivni intervju, pa sada nećemo detaljnije pisati o tom izvanserijskome chefu.
Osmo izdanje dodjele nagrada The Best Chef Awards kulminiralo je spektakularnom ceremonijom u Dubaiju, održavajući prvi put taj prestižni događaj na Bliskom istoku. Priredba se održala u hotelu Atlantis The Palm, jednome od najpoznatijih i najluksuznijih u tome gradu, a nagrađeno je ukupno 550 chefova iz 61 zemlje svijeta, što ju je učinilo najvećim izdanjem do sada i dokazom rastućeg statusa Dubaija kao kulinarske prijestolnice, ali i The Best Chef Awards kao institucije koja se, kada su ocjene u svijetu gastronomije u pitanju, približila gigantima kao što su The World's 50 Best Restaurants i Michelinovu vodiču restoranima.
Za nas je iznimno važno spomenuti da su se među nagrađenima našla i dva naša chefa – Marijo Curić (Restaurant 360 Dubrovnik, Dubrovnik), koji je sudjelovao i u nekim programima u Dubaiju, te Deni Srdač (ex-Nebo, Rijeka).
Kad već spominjemo 550 chefova, valja objasniti da se The Best Chef ove godine rastao s već tradicionalnim rangiranjem 1-100 te uveo 'Knife', višestruki sustav odavanja počasti najboljim chefovima svijeta, osmišljen kako bi pružio sveobuhvatniji i inkluzivniji pogled na kulinarsku izvrsnost. Taj sustav chefove svrstava na temelju utjecaja i vještina u tri kategorije:
Tri noža (najbolji): Priznanje najviše razine kulinarskog majstorstva, dobilo ga je 97 chefova koji su postigli 80 posto ili više maksimalnih bodova.
Dva noža (svjetska klasa): Priznanje za 177 chefova/ica koji su dosegli 40 posto ili više bodova, što označava stručnost svjetske klase.
Jedan nož (izvrstan): Priznanje dodijeljeno 276 chefova koji su postigli 20% ili više bodova, naglašavajući njihov zapažen doprinos na tom polju. To su priznanje dobila i dvojica spomenutih hrvatskih chefova.
Uz te ocjene, proglašena su i tri najbolja chefa svijeta te dodijeljeno više nagrada u posebnim kategorijama. Na vrhu se nalaze tri izvanserijska chefa, čiji su vizionarski doprinosi redefinirali modernu gastronomiju:
1. MJESTO: Rasmus Munk – Alchemist, Danska
Poznat po svom avangardnom pristupu, Munkov rad u Alchemistu spaja kazališne elemente s kulinarskom inovacijom, nudeći impresivno iskustvo koje ga je uzdiglo do globalnog priznanja.
2. MJESTO: Albert Adrià – Enigma, Španjolska
Ikona kulinarskog eksperimentiranja, Adrià nastavlja rušiti granice u svojoj Enigmi, gdje njegov rad kombinira pričanje priča s inovativnom tehnikom, učvršćujući svoj veliki utjecaj u gastronomskoj industriji.
3. MJESTO: Eric Vildgaard – Jordnær, Danska
Poznat po svojoj predanosti održivosti i čistoći okusa, Vildgaardove kreacije u Jordnæru svjedočanstvo su umijeća lokalnih nordijskih sastojaka, čineći njegov rad rezonantnim na globalnoj razini (vidi intervju iz lipnja 2022).
Kao dio (r)evolucionarnog novog sustava rangiranja The Best Chef je ove godine dodijelio i posebne nagrade koje slave chefove koji su dali izniman doprinos u određenim područjima:
The Best (R)Evolution: Albert Adrià, Enigma (Španjolska)
The Best Chef Pastry Award: René Frank, Coda (Njemačka)
The Best New Entry Award: Mei Kogo, Sushi Meino (Japan)
The Best Terroir Award: Jaime Rodríguez, Celele (Kolumbija)
The Best Science Award: Ángel León, Aponiente (Španjolska)
The Best Food Art Award: Julien Royer, Odette (Singapur)
The Best NextGen Award: Michele Lazzarini, Contrada Bricconi (Italija)
The Best Dining Experience Award: Vaughan Mabee, Amisfield (Novi Zeland)
The Best Creativity Award: Paco Méndez, COME (Španjolska)
The Best Dubai Award: Himanshu Saini, Trèsind Studio (UAE)
The Best Voted by Professionals Award: Ana Roš, Hiša Franko (Slovenija)
The Best Origins & Future Award: Eva, Lilian, Emilie Rihani, Three by Eva (UAE) i Mohamad, Wassim, Omar Orfali, Orfali Bros (UAE)
Svečanost dodjele nagrada zaključila je tri dana uzbudljivih događanja, uključujući Area Talks i Food Meets Science, panel rasprave koje potiču na razmišljanje, konferenciju i ekskluzivne kulinarske doživljaje. Privukavši više od 3000 sudionika, izdanje 2024. stvorilo je živu platformu za chefove, lidere gastronomske industrije i kulinarske entuzijaste iz cijelog svijeta, kako za povezivanje, tako za suradnju i inspiraciju.
Na dodjeli nagrada zasjala je i dinamična kulinarska scena Dubaija, sa značajnim brojem gradskih chefova koji su prepoznati na svim razinama Knife sustava. Cristian Gadau, suosnivač organizacije The Best Chef, rekao je:
'Prvo dovođenje nagrada The Best Chef Awards u Dubai za nas je važan trenutak i nismo mogli poželjeti značajniji grad za domaćina ove proslave. Ambicija, duh i predanost izvrsnosti Dubaija savršeno su odražavali kalibar talenta kojem smo svjedočili na ovogodišnjim dodjelama nagrada. Moje najveće čestitke idu svakom od priznatih chefova - vaš rad je svjetionik inspiracije za kulinarski svijet. Vidjeti toliko mnogo nadarenih pojedinaca iz cijeloga svijeta okupljenih na jednome mjestu kako dijele svoju strast i inovativnost podsjetnik je na ono što ovu industriju čini tako iznimnom'.
Na te riječi nadovezala se i Joanna Slusarczyk, suosnivačica The Best Chefa:
'Ove smo godine imali privilegiju odati priznanja za 550 nevjerojatnih chefova iz cijeloga svijeta. Svaki od njih je utjelovljenje vještine, vizije i predanosti. Novi sustav prepoznavanja najboljih omogućio nam je da istaknemo chefove u svim fazama njihova putovanja, odajući dužno poštovanje njihovom umijeću i doprinosu. Svjedočenje toj razini talenta, od renomiranih majstora do zvijezda u usponu, svih okupljenih tu u Dubaiju, bilo je duboko dirljivo. Počašćeni smo što smo dio tog putovanja i radujemo se što ćemo vidjeti kako ovi chefovi nastavljaju oblikovati budućnost globalne gastronomije'.