KONFERENCIJE

Appleova konferencija samo što nije tu: Evo što nas čeka na WWDC-u 2024.

06.06.2024 u 07:42

Bionic
Reading

Poznata konferencija za programere ima i javni dio na kojem će biti priče o softverskim novitetima za Appleove brojne uređaje

Uskoro dolazi još jedan WWDC, programerska konferencija tijekom koje će Apple pričati o velikim ažuriranjima operativnih sustava, dajući programerima priliku da pripreme svoje aplikacije prije širokog predstavljanja ove jeseni. Kompanija će pored potrošačima malo dosadnijeg dijela također otkriti neke od glavnih značajki iOS-a 18 i iPadOS-a 18, što nas čeka s watchOS-om, macOS-om i visionOS-om na WWDC-u 2024.

Kao što je i trend s ostatkom tehno industrije, razumno je očekivati da ćemo se naslušati o Appleovom ulasku u polje generativne umjetne inteligencije.

Kad kreće?

WWDC 2024 starta 10. lipnja i traje do 14. lipnja, što znači da ćemo o novitetima čitati i gledati tijekom cijelog tjedna, no dio pripremljen za potrošače, odnosno video prezentacija, zakazana je za 19 sati 10. lipnja po našem vremenu.

Uvodna riječ je mjesto gdje Apple otkriva mnoge ključne značajke za skorašnje verzije svojih glavnih operativnih sustava: iOS, iPadOS, macOS, watchOS i najvjerojatnije visionOS. Apple je također koristio uvodnu riječ WWDC-a za predstavljanje novog hardvera tijekom godina, iako očekujemo da hardvera ovaj put - neće biti.

Samu ćemo prezentaciju moći pratiti putem Appleove službene stranice, kao i YouTubea.

AI

Iako se Apple uglavnom klonio prečestog izgovaranja pojma 'AI', od ove tehnologije, izgleda, nema bijega. Generativna umjetna inteligencija brzo prodire u više aspekata naših života i čini se da je Apple spreman zgrabiti dio tog kolača.

Apple, tim rečeno, još navodno nema vlastitog AI chatbota koji je spreman za premijeru. Tvrtka je, kao posljedicu toga, navodno postigla dogovor s OpenAI-jem za integraciju ChatGPT-a u iOS 18. Prema Marku Gurmanu iz Bloomberga, Apple je još uvijek zainteresiran za postizanje sporazuma s Googleom o ponudi Gemini AI asistenta te tvrtke na iPhone uređajima, no taj je plan, ako uopće postoji, daleko u budućnosti.

U međuvremenu se očekuje da će Siri dobiti nadogradnju na svim kompatibilnim uređajima i to uz pomoć Appleovih velikih jezičnih modela. Izvještaji također sugeriraju da ćete moći koristiti glasovnog asistenta za izvođenje mnogo specifičnijih funkcija u određenim aplikacijama (poput otvaranja dokumenata i slanja e-pošte), no pretpostavlja se da Apple neće uvesti ovu nadogradnju za Siri prije početka 2025. godine.

  • +13
iPhone 15 stigao u Hrvatsku Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Appleov pristup generativnoj umjetnoj inteligenciji u iOS-u 18 i macOS-u 15 navodno stremi prema praktičnosti i pomaganju običnim ljudima u njihovim svakodnevnim životima piše Engadget, a ne da im, recimo, dopušta da brzo generiraju hrpe teksta kojeg mogu prodati kao e-knjige. Umjesto toga, vjerojatnije je da ćete u osnovnim aplikacijama vidjeti GAI značajke kao što su predloženi odgovori na e-poštu i poruke, tekstualne sažetke, transkripcije glasovnih zapisa te poboljšane alate za dotjerivanje fotografija.

iOS 18 / iPadOS 18

Kao i uvijek, nove značajke dolaze u hrpu aplikacija za iOS i iPadOS. Vjerojatno najistaknutije je očekivano uvođenje RCS-a u Messages. GMSA RCS ili Rich Communications Service napredniji je protokol od SMS-a starog tri desetljeća. RCS je također sigurniji od starog SMS-a jer nudi obostranu enkripciju. On omogućuje poboljšano dijeljenje medija sa slikama visoke rezolucije te video i audio isječcima. RCS omogućuje odgovarajuće grupne razgovore, a također podržava Wi-Fi slanje poruka.

Apple je unatoč tomu godinama odbijao dovesti RCS na svoju platformu, nešto što je Google već dugo tražio. Naravno, sam iMessage ima mnoge iste značajke kao RCS. U jednom trenutku, odgovor izvršnog direktora Applea Tima Cooka nekome tko je tražio poboljšanu kompatibilnost SMS-ova s ​​Androidom kako bi mogli dijeliti video sa svojom majkom bio je 'kupi svojoj mami iPhone'.

Apple je na kraju prošle godine popustio sa stajalištem oko RCS-a, vjerojatno kako bi osigurao usklađenost sa strogim propisima EU-a. Tvrtka je rekla da će omogućiti RCS podršku 2024., tako da ima smisla da će ova značajka debitirati u iOS-u 18.

  • +16
Apple iPadOS 17 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

macOS 15

Očekuje se da će se mnoga ažuriranja iOS aplikacija biti replicirana u macOS 15 - poput Apple Musica i Notesa. Glasine sugeriraju da Apple reorganizira aplikaciju Postavke sustava na temelju važnosti i prioriteta različitih kategorija, tako da će kartica Općenito vjerojatno biti povećana dok se očekuje da će Zvuk i Obavijesti ispasti s popisa.

Na drugim mjestima, ikona trake izbornika Siri mogla bi dobiti novi izgled s ravnim jednobojnim dizajnom koji bi trebao zamijeniti trenutnu šarenu verziju. Mogu postojati i neke dobrodošle nadogradnje pristupačnosti, kao što je opcija prečaca koja korisnicima omogućuje pokretanje određene postavke ili radnje pomoću prilagođene izgovorene fraze.