TAJANSTVENI PROJEKT

Bivši Appleov dizajner potvrdio: 'Radim na novom uređaju s OpenAI-jem'

23.09.2024 u 10:30

Bionic
Reading

Jony Ive, bivši dugogodišnji dizajner Appleovih proizvoda, potvrdio je da surađuje s izvršnim direktorom OpenAI-ja Samom Altmanom na novom AI hardverskom projektu, piše The New York Times. O ovoj se suradnji na izradi 'iPhonea umjetne inteligencije' spekuliralo još prije godinu dana. Ive, koji je vodio dizajnerski odjel u Appleu, odigrao je ključnu ulogu u stvaranju prvog iPhonea

I dalje nema puno detalja o projektu, već ostaju samo nagađanja. Ive je navodno upoznao Altmana preko Briana Cheskog, izvršnog direktora Airbnba, a projekt financiraju sam Ive i Emerson Collective, tvrtka Laurene Powell Jobs.

Prema The New York Timesu, mogao bi prikupiti čak milijardu dolara do kraja godine, iako se ne spominje Masayoshi Son, izvršni direktor SoftBanka, kojeg se prošle godine povezivalo s ulaganjem od milijardu dolara u taj projekt.

Prema prošlogodišnjim navodima, Ive i Altman namjeravali su stvoriti uređaj koji pruža 'prirodnije i intuitivnije korisničko iskustvo' za interakciju s umjetnom inteligencijom. Dvojac se nadahnuo tehnologijom zaslona osjetljivog na dodir na izvornom iPhoneu, koja je pomogla revolucionirati interakciju ljudi s mobilnim internetom.

Trenutno u projektu sudjeluje samo desetero zaposlenika, no među njima su Tang Tan i Evans Hankey, ključne osobe koje su radile s Iveom na razvoju iPhonea. Prema izvještaju, dizajn uređaja predvodi Iveova tvrtka LoveFrom, a tim radi iz ureda u San Franciscu.

Što se tiče samog uređaja, The New York Times navodi da su Ive i Altman razgovarali o tome kako generativna umjetna inteligencija omogućuje stvaranje novog računalnog uređaja jer ta tehnologija može obavljati složenije zahtjeve korisnika u usporedbi s tradicionalnim softverom. Prošle godine šuškalo se da je projekt inspiriran tehnologijom osjetljivom na dodir i originalnim iPhoneom.

Ive je ranije izrazio zabrinutost zbog pametnih telefona koji uzrokuju kompulzivno ponašanje. U intervjuu za Financial Times 2018., rekao je da Apple ima 'moralnu odgovornost' za ublažavanje ovisnosti o svojoj tehnologiji te da bi tehnološke tvrtke trebale pokušati predvidjeti što je više moguće neželjenih posljedica prilikom dizajniranja novih proizvoda.

Prema izvorima Financial Timesa, projekt s OpenAI-jem mogao bi omogućiti Iveu da pomogne u stvaranju interaktivnog računalnog uređaja koji se manje oslanja na zaslone. Altman već ima iskustva s tim zahvaljujući svojim ulaganjima u Humane - hardverski i softverski startup čiji su suosnivači bivši zaposlenici Applea - koji razvija nosivi AI uređaj bez zaslona, dizajniran da zamijeni pametne telefone.

Međutim čini se da još uvijek nema konkretnih informacija. Marc Newson, suosnivač LoveFroma, izjavio je za The New York Times da su proizvod temeljen na AI-ju i njegovo eventualno lansiranje još uvijek u fazi razvoja.