TEHNO RECENZIJA

Isprobali smo Sony Xperiu XZ2: Ima sve što treba, ali...

25.06.2018 u 08:53

Bionic
Reading

Xperia XZ2 moćan je smartfon čiji su najjači aduti jak procesor, prilično dobra kamera i solidna baterija. No, u nekim ključnim aspektima zaostaje za konkurencijom

Predstavljen tijekom ovogodišnjeg sajma Mobile World Congress u Barceloni (Španjolska), Xperia XZ2 novi je top model pametnog telefona kojim je japanski proizvođač krenuo ponešto drukčijim smjerom.

Xperia XZ2, naime, više ne slijedi smjernice za dizajn OmniBalance, uvedene još 2013. godine s modelom Xperia Z. I dalje izgleda kao Sonyjev uređaj, ali sada je zaobljeniji straga te na svim bridovima. Senzor čitača otiska prsta prebačen je na stražnju plohu, dok je tipka za uključivanje izgubila svoj prepoznatljiv okrugao oblik.

  • +7
Sony Xperia XZ2 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Bilo je i vrijeme za promjenu jer su Sonyjevi smartfoni bili počeli ozbiljno zaostajati za konkurencijom, naročito novijim Samsungovim izdanjima. Ipak, nisu sve promjene dobro sjele.

Xperia XZ2 kvalitetno je izrađen mobitel, što se i očekuje od uređaja iz najvišeg cjenovnog razreda namijenjenog širokoj potrošnji. Staklene plohe i aluminijski okvir kombinirani su u privlačno izduženo kućište koje - zahvaljujući zaobljenosti - vrlo ugodno leži u ruci, unatoč tome što je među većim i težim smartfonima te klase.

Mračna strana zaobljenosti

Ali, zaobljenost straga ima i svoju mračnu stranu. Pogađate, vjerujem, o čemu se radi: Xperia XZ2 je super sklizak mobitel. Dovoljan je minimalan nagib kako bi počeo put ka neminovnom padu preko ruba koji, s obziromna to da je riječ o staklu, znatno lakše može završiti fatalno po prilično skup uređaj.

Situaciju dodatno pogoršava značajka Dynamic Vibration System. Osmišljena kako bi dodala vibracije tijekom igranja ili gledanja videa, ova značajka može pogurati Xperiu XZ2 prema rubu stola ostavite li ju uključenom i primite veći broj obavijesti.

Šteta što je tako jer stražnja strana odlično izgleda i nije naročito podložna prljanju prstima, unatoč tome što je od stakla. Želite li dulje koristiti ovaj smartfon, preporučam svakako ili zaštitnu futrolu ili izniman oprez.

Raspored tipki i utora je manje-više očekivan. Na gornjem bridu je ladica za kartice SIM i microSD, dok je donji rezerviran za utor za USB-C.

Da, Sony se pridružio sve većem broju proizvođača koji nas tjeraju na kupovinu bežičnih slušalica. Istine radi, treba reći kako u paketu s mobitelom stiže i adapter. No, osim što ga je lako izgubiti i što je još jedan kabel kojeg trebate vući sa sobom okolo, problem nastaje kad god treba Xperiju XZ2 istovremeno puniti i koristiti slušalice. Podrška za bežično punjenje donekle to može ublažiti, ali neće biti naročito korisna ili praktična dok ste, recimo, na putu.

Na žalost, kako USB-C postaje sve prihvaćeniji standard nema druge nego postupno se prilagoditi. I nabaviti bežične slušalice.

Lijevi brid je prazan, s iznimkom trakice za antenu. Na desnom bridu su tipke za regulaciju glasnoće zvuka (pri vrhu), uključivanje (u sredini) i fotografiranje (pri dnu). Dovoljno su razmaknute međusobno kako bi ih se lako razlikovalo i razmjerno su na dohvat prsta, ali ne bi bilo loše kad bi bile još malo ispupčenije.

Straga su - posloženi okomito po sredini jedan ispod drugog - bljeskalica, senzori, kamera i čitač otiska prsta. Prebacivanje čitača otiska prsta straga dobar je potez, no nije baš dobro izveden.

Sam čitač otiska prsta je brz i responzivan, ali je smješten dosta nisko, praktično potpuno u ravnini sa staklenom plohom pa je teško pronaći ga i razlikovati od kamere bez gledanja. U stvari, kako leća kamere ima nešto ispupčeniji obrub lakše se nađe pod prstom Što bi bilo dobro kad bi ju željeli pipkati, ali masni otisci na leći nisu poželjni.

Uz zaslon, sprijeda su pri vrhu i dnu smješteni stereo zvučnici te kamera i LED lampica za obavijesti. Obrubi su smanjeni u odnosu na prethodne modele, ali su još uvijek prisutni. Nema zubić pri vrhu kakav je u modu uveo iPhone X.

Dobar zaslon, ali kaska za konkurencijom

Zaslon dijagonale 5,7 inča (14,4 centimetra) nudi punu HD+ razlučivost (1.080 puta 2.160 piksela) u vrijeme kad su glavni konkurenti već prešli na QHD i 2K.

Nije da mu išta nedostaje - riječ je o odličnom IPS LCD zaslonu s podrškom za HDR koji je vrlo oštar, s realističnim prikazom boja, dobrim kontrastom i svjetlinom, iako bi vidljivost pod izravnim jakim svjetlom mogla biti i bolja.

Tim više što su u Sonyju odlučili prihvatiti omjer zaslona 18:9, što je i logično s obzirom na to da su više usmjereni na kupce zainteresirane za igranje te konzumaciju multimedijskih sadržaja. Uz to, u ovaj je smartfon ugrađena kamera koja može snimati video razlučivosti 4K HDR. Zaslon više rezolucije bi i te kako dobro legao. No, slično je bilo i s Xperijom XZ1, tako da se može pretpostaviti kako je riječ o strateškoj odluci. 

Kao i u većine ovogodišnjih top modela, pod haubom je Qualcommov procesor Snapdragon 845, podržan sa četiri GB RAM-a. Ugrađenih 64 GB memorije moguće je proširiti s dodatnih 256 GB karticom microSD.

Ta je konfiguracija, očekivano, radila bez greške. Xperia XZ2 aplikacije otvara brzo i kad ih je više otvoreno, dobro podnosi rad pod intenzivnijim opterećenjem pri čemu se ne zagrijava prekomjerno.

Odstupajući od sve raširenijeg trenda, Sony u Xperiju XZ2 nije ugradio dvostruku stražnju kameru, kao ni podršku za optičku stabilizaciju slike.

S druge strane, Xperia XZ2 je izvrstan izbor za one koji samo žele okinuti fotografiju i zaboraviti. Softver prepoznaje uvjete u kojima fotografija nastaje - što prikazuje u vidu obavijesti na zaslonu - pa automatski tomu prilagođava postavke. Obično bi to dobro obavio.

  • +31
Sony Xperia XZ2 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Za one koje veseli ručno namještanje postavki na raspolaganju su ISO, ekspozicija, fokus, brzina zatvaranje blende, balans bijele, isključivanje HDR-a...

Stražnja kamera (19 MP, senzor Exmor RS 1/2.3'') može uz dobro svjetlo snimiti odlične fotke živih boja i s puno detalja. Snimke uz slabiju rasvjetu i noću su lutrija - neke će ispasti super, neke baš i ne. Povremeno bi trebalo pričekati na autofokus, kao i na spremanje fotografije.

Značajka zamućivanja pozadine (bokeh) dosta dobro radi. Kako Xperia XZ2 ima samo jednu stražnju kameru, mobitel u stvari snima dvije fotke pa zamućivanje obavlja softverski. Ta je opcija dostupna kao zasebna aplikacija, ali ne i za selfije.

Zasebna fizička tipka za kameru je fora, ali toliko sam se navikao na kuckanje po zaslonu da bih često zaboravio na nju. nešto po čemu se sony i dalje razlikuje od drugih. nekog će veseliti, nekog neće.

Xperia XZ2 nije jedini smartfon mogućnošću snimanja usporenog videa u razlučivosti 960 p usporenom snimkom (imaju ju Samsungovi Galaxy S9 i S9 plus), ali prednjači s mogućnošću snimanja videa pune HD razlučivosti (1.080 p).

Prednja kamera s pet megapiksela je solidna, ali bez značajki po kojima bi se posebno istakla.

Baterija za jedan dan

Baterija kapaciteta 3.180 mAh može potrajati cijeli dan uz nešto intenzivnije korištenje (mailovi, društvene mreže, fotkanje, pozivi, audio knjige, video na youtubeu, igranje). No, dojma sam kako Sony na području optimizacije softvera i hardvera radi manje potrošnje baterije počinje kaskati za konkurencijom, iako je donedavno bio među predvodnicima.

Podržava brzo i bežično punjenje, ali punjač za potonje morate nabaviti zasebno. Potpuno praznu bateriju napunit ćete do ibera za nešto manje od dva sata (originalni punjač, zrakoplovni način rada).

Kao i dosad, Xperia nudi nekoliko načina rada kojima se štedi baterija. Standardna Stamina se automatski uključuje ispod 15 posto kapaciteta, iako ju se može i drukčije namjestiti. Ultra Stamina će vas svesti na nekoliko ključnih aplikacija, kao i na crno-bijeli zaslon.

Stereo zvučnici su glasni, s boljkama uobičajenim za zvučnike na mobitelu (tanak bas, distorzija pri maksimalnom volumenu zvuka). Nisu loši za igranje i gledanje videa kad ste sami. Xperia XZ2 nudi podršku za LDAC i zvuk visoke razlučivosti.

Već spomenuta značajka Dynamic Vibration System je, bar zasad, više na razini dobrog štosa no što je doista korisna. Nije toliko problem što ne podržava veliki broj aplikacija, već to što ne doprinosi značajno poboljšanju dojma.

S igrama još kako tako, naročito ako igrate nešto s puno sudara, ekplozija i tome slično. No, pri gledanju videa i slušanju glazbe učinak je tek nešto više od minornog, bez obzira koji od tri stupnja (Mild, Normal, Powerful) namjestite. Nakon par sati korištenja isključio sam ju jer u priličnoj mjeri troši bateriju.

Xperia XZ2 dolazi s operativnim sustavom Android, izdanje 8.0 Oreo. Sony je stavio svoje sučelje, ali nije značajno mijenjao Android pa će vam biti poznato. Među zgodnim značajkama su horizontalna ladica za aplikacije te preporuke za nabavku aplikacija temeljem korištenja mobitela.

Na žalost, i dalje ne odustaju od nakrcavanja uređaja predistaliranim aplikacijama, iako se još drže 64 GB ugrađene memorije. Većinu tih aplikacija nije moguće deinstalirati već samo isključiti. Razumijem zašto žele staviti svoje aplikacije kao što su Movie Creator i 3D Creator, pa čak i zašto je ubačen paket Amazonovih (Kindle, Shopping, Prime Photos). No, zašto dupliciraju aplikacije za e-poštu, galerije fotografija, glazbu i video, to je samo njima jasno.

Trebate li kupiti Sony Xperia XZ2?

Xperia XZ2 je moćan smartfon, oko toga nema dvojbe. Jak procesor, prilično dobra kamera i solidna baterija njegovi su najjači aduti. Zaslon bi trebao biti i veće razlučivosti, ali to vas ne bi trebalo odgovoriti od kupnje ako baš niste nabrijani na 2K.

Ima sve što bi trebao imati, ali ne i ono nešto što svaki top model mora imati kako bi se izdvojio u odnosu na ostale. Kao da je više namijenjen zadržavanju postojećih korisnika, koji su se navikli na ono što Sony donosi sa svojim smartfonima, nego osvajanju novih koje su pod svoje uzeli Apple, Samsung, Huawei...

Sony Xperia XZ2 - ključne specifikacije

Dimenzije: 153 puta puta.71 puta 11,1 milimetara

Težina: 198 grama

Zaslon: 5,7 inča (14,4 cm) IPS LCD, FHD+ (1.080 puta 2-160 piksela, 424 ppi), 18:9, zaštitno staklo Gorilla 5

Procesori: osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 845 do 2,7 GHz, Adreno 630

RAM: četiri GB Memorija: 64 GB (proširivo do 256 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: 19 MP, f/2.0, EIS, PDAF i laserski autofokus, LED bljeskalica; video 2.160 @ 30 fps, 1.080 @ 30/60 fps, 1.080 p @ 960 fps; HDR, prepoznavanje osmijeha i lica, panorama
  • prednja: pet MP, f/2.0 (1/5''), EIS, 1.080 p

Baterija: 3.180 mAh, Li-Ion, nezamjenjiva, podrška za brzo i bežično punjenje (Qi)

Povezivanje: USB-C 3.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, hotspot, 4G/LTE (Cat 18), Bluetooth 5.0, NFC

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, blizina, barometar, kompas, spektar boja; A-GPS; otporan na prašinu i vodu (IP65/68)

Operativni sustav: Android 8.0 Oreo Boje: crna, srebrna, zelena i roza

Cijena: od 4.684 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Sony