TEHNO SAVJETI

Izgubili ste pametni telefon i isključen je? Objasnit ćemo vam kako ga pronaći

08.06.2024 u 14:35

Bionic
Reading

Nova značajka oslanja se na rastuću globalnu mrežu uređaja kako bi vam pomogla u pronalaženju izgubljenog ili ukradenog mobitela ili tableta

Značajka pričuvne baterije (Reserve Battery) često se koristi u aplikacijama za automobile. Ova značajka čuva i daje određenu količinu energije neko vrijeme nakon što se isprazni glavna baterija.

Pametni telefoni nemaju baš namjenski rezervni kapacitet te vrste, ali se oslanjaju na sofisticirane sustave upravljanja baterijom koji nude slične značajke.

Ti sustavi stalno prate bateriju i sprječavaju njeno pražnjenje ispod određenog praga. Ovaj prag štiti bateriju od oštećenja i osigurava njenu optimalnu izvedbu. Međutim taj zaštitni mehanizam može rezultirati time da u bateriji ima još ponešto 'soka' i kad se isprazni.

U pojedinim pametnim telefonima ti sustavi omogućuju komponentama poput, primjerice, Bluetootha nastavak rada u stanju niske potrošnje i kad je telefon isključen. Zbog toga i značajke praćenja uređaja mogu ostati aktivne određeno razdoblje nakon što isključite mobitel, pri čemu minimalno troše bateriju.

Pogledajmo kako to izgleda na primjeru iPhonea (11 i noviji s izdanjem operativnog sustava iOS 15.2 i novijim). Nakon što isključite uređaj, određeni bežični čipovi ostaju aktivni u načinu rada rezerve energije do pet sati, omogućujući nastavak praćenja putem Appleove mreže Find My Network.

Slično je moguće i s određenim uređajima koje pogoni operativni sustav Android, kao što su Googleovi pametni telefoni Pixel 8 i 8 Pro.

Podaci iz mnoštva

Takvi uređaji mogu odašiljati točne podatke o lokaciji sve dok traje rezervno punjenje. Drugi uređaji mogu to činiti samo prije nego što se isključe.

Googleov servis Find My Device - baš kao i Samsungov Find My Mobile i Appleov Find My Network - sada koristi podatke o lokaciji iz mnoštva kako bi vam pomogao pronaći uređaje na temelju njihove posljednje poznate lokacije.

Find My Device koristi uređaje u blizini kao referentne točke. Recimo, oni s Androidom ili drugi kompatibilni uređaji u blizini mogu otkriti izgubljeni telefon, pružajući približnu lokaciju.

Ovaj sustav najbolje funkcionira u područjima s velikim prometom, na kojima više uređaja može pomoći u triangulaciji posljednjeg zabilježenog položaja vašeg telefona.

Nakon što uključite značajku Find your online devices, telefon ili tablet s Androidom (s izdanjem operativnog sustava 9 i novijim) počinje sudjelovati u mreži Find My Device. Uvođenje ove značajke krenulo je u travnju ove godine, počevši od Sjedinjenih Država i Kanade.

Globalna mreža na raspolaganju

Mreža Find My Device koristit će trenutnu lokaciju uređaja ako je u mreži, njegovu lokaciju kada je posljednji put bio u mreži ili lokaciju preuzetu iz drugih Androida u mreži ako je vaš uređaj izvan nje.

Androidi koji sudjeluju u mreži Find My Device koriste Bluetooth i druge tehnologije za traženje uređaja u blizini. Ako otkriju vaš, šalju njegovu lokaciju na Find My Device. Vaš Android čini isto kada otkrije druge uključene uređaje.

Koristeći ovu globalnu mrežu, Find My Device može locirati uređaje gotovo bilo gdje. Moći ćete tako locirati svoj uz pomoć drugih obližnjih Androida i dodataka, a koji također imaju omogućenu opciju Find your offline devices.

Moći ćete prijaviti samo lokacije uređaja na koje naiđete i pristupiti lokaciji vašeg, a ne bilo kakvim osobnim podacima sudionika. Slično tome, drugi neće moći pristupiti vašim podacima.

Sposobnost praćenja isključenih uređaja postat će sve raširenija kako proizvođači čipova nastavljaju s inovacijama. Ako ste zabrinuti za privatnost, možete kontrolirati svoje sudjelovanje u tim mrežama putem postavki, piše Make Use Of.

sve osim nogometa

Učitavanje...