NAKON 27 GODINA

'Uh-oh!': Kultni i davno zaboravljeni messenger ICQ odlazi u povijest

28.05.2024 u 10:17

Bionic
Reading

Aplikacija koja je od 2010. u rukama ruskog VK-a bit će ugašena uskoro, zajedno s vašim ICQ brojem. ICQ je zapravo igra riječi na engleskom - I seek you (Tražim te)

Ruska tvrtka VK, koja je upravitelj ICQ-a od 2010., objavila je u petak poruku: 'ICQ će prestati raditi 26. lipnja'. Pozvali su korisnike da se prebace na njezina druga rješenja za chat, piše Verge.

ICQ spada među rane servise za izravnu razmjenu poruka poput AOL Instant Messengera ili MSN Messengera, koji su omogućavali razgovore u stvarnom vremenu. Jednostavan za korištenje, sa zabavnim i šarenim sučeljem, razlikovao se od drugih tako što je korisnicima dodjeljivao broj koji bi koristili za međusobno povezivanje, za razliku od aliasa ili adresa e-pošte. Također je imao neuobičajene značajke kao što su slanje SMS poruka i mogućnost slanja poruka ljudima koji nisu na mreži.

I naravno, oni od nas u određenim godinama vjerojatno se sjećaju 'Uh oh!' upozorenja koje bi se reproduciralo kada biste primili poruku.

ICQ je 1996. pokrenula izraelska tvrtka Mirabilis, a 1998. kupila ga je America Online (AOL) za 400 miliijuna dolara. ICQ je u jednom trenutku, na vrhuncu popularnosti, narastao na 100 milijuna registriranih korisnika. AOL ga je 2010. prodao ruskom VK-u.

Čini se da je moderna verzija ICQ-a radila i funkcionirala kao i druge aplikacije za slanje poruka, poput WhatsAppa ili Telegrama. Aplikacija već neko vrijeme nije dostupna putem Appleove digitalne trgovine i iz Googleove Trgovine Play, što znači da ga je VK možda već ugasio, samo je sad to gašenje nazvao službenim.