POD PRITISKOM REGULATIVA

Na iPhone u EU stiže jako zanimljiv novitet, evo o čemu se radi

23.08.2024 u 10:59

Bionic
Reading

Apple će korisnicima omogućiti postavljanje zadane tipkovnice i mendažera zaporki, a oni koji zbilja mrze iPhone moći će i izbrisati App Store

Apple će korisnicima iPhonea i iPada u EU uskoro dopustiti da odaberu zadane aplikacije za telefonske pozive, slanje poruka, tipkovnice, upravitelje lozinkama itd. Ove će opcije biti dostupne kasnije ove godine u novom odjeljku 'Zadane aplikacije' u postavkama, piše u službenoj objavi.

U proljeće sljedeće godine, Apple kaže da će također dopustiti korisnicima da postave zadanu navigaciju, aplikacije za prevođenje i aplikacije za filtriranje neželjenih poziva. Zajedno s ovim novim opcijama, korisnici iPhonea u EU će dodati mogućnost brisanja aplikacija App Store, Messages, Camera, Photos i Safari. Jedine aplikacije koje Apple neće dopustiti korisnicima da izbrišu su Postavke i Telefon, nabraja Verge.

U EU također dolaze i neke manje promjene na Appleov izbornik za odabir preglednika koji se pojavljuje kada korisnik prvi put otvori Safari na svom iPhoneu, omogućujući korisnicima da instaliraju alternativne preglednike kao što su Firefox, Chrome ili DuckDuckGo.

Nakon što ažuriranje stigne, Apple će od svih korisnika sa Safarijem kao zadanim preglednikom u EU zahtijevati da se prođu kroz popis zadanih preglednika prije nego što odaberu opciju, a telefon će također na zaslonu prikazati kratki opis i poveznicu na preglednik u App Storeu.

Apple u EU korisnicima već dopušta promjenu zadanog preglednika i apliakcije za email, a također otvara iPhone dućanima softvera trećih strana. Jedan od poznatijih je Epicov Games Store.