Haven-2

Nova nada za svemirska istraživanja: Hoće li ova stanica biti nasljednik ISS-a?

17.10.2024 u 07:57

Bionic
Reading

Kompanija Vast Space predlaže izgradnju modularne svemirske postaje koja će vršiti sličnu funkciju kao ISS, samo će biti opremljena puno naprednijom tehnologijom, a imat će i bolje životne uvjete za posadu

Vast Space je predstavio svoj dizajn za postrojenje za koje tvrdi da može zamijeniti Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), koja će biti povučena iz upotrebe 2031. godine nakon više od tri desetljeća u niskoj orbiti Zemlje.

Prema videu koji je ovog tjedna objavila tvrtka Vast Space sa sjedištem u Kaliforniji, Haven-2 bi, baš kao i sadašnji ISS, bio sastavljen od više modula i izgrađivan tijekom nekoliko godina. No, u usporedbi s ISS-om, nova bi postaja astronautima nudila modernije i uređenije okruženje za život i rad.

Prvi modul za postaju Haven-2 mogao bi biti potpuno funkcionalan do 2028. godine, čime bi se osigurao prijelaz između postojeće postaje i nove postaje, piše Digital Trends.

Nakon toga, Vast će poslati naprednije i učinkovitije tehnologije za potporu života putem dodatnih modula. Nova postaja će čak dobiti modul gotovo identičan Cupoli na ISS-u, panoramskom prozoru s kojeg astronauti mogu promatrati Zemlju i snimati fotografije našeg planeta. Također će dobiti robotsku ruku, poput Canadarm 2 na ISS-u, koja će pomagati u održavanju i nadogradnji vanjskog dijela postaje.

'Haven-2 dizajniramo sa kompatibilnošću na umu te osiguravanjem da se međunarodni partneri mogu besprijekorno integrirati u ovu platformu nove generacije', rekao je Andrew Feustel, savjetnik Vasta i NASA-in astronaut veteran s više od 23 godine iskustva i tri misije na ISS-u. 'Ova vizija globalne suradnje u svemiru stvorit će prilike za znanstveni i tehnološki napredak, što će koristiti novim i postojećim suverenim partnerima, kao i industrijama diljem svijeta.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vast Space

Prije toga, Vast Space želi dokazati svoju sposobnost izgradnje funkcionalne svemirske postaje lansiranjem modula Haven-1 2025. godine. Haven-1 je jedinstveno modulirano postrojenje koje može primiti do četiri astronauta u isto vrijeme, a bit će prva komercijalna svemirska postaja koja će doseći orbitu ako Vast Space uspije slijediti svoj plan.

S obzirom na to da NASA razmatra niz prijedloga za zamjenu ISS-a, uspješno lansiranje Haven-1 moglo bi značajno povećati šanse Vasta da ga NASA odabere za izgradnju većeg i složenijeg postrojenja Haven-2 za rad u niskoj orbiti Zemlje.