'AI GOD'

Prvi put u svijetu umjetnosti na aukciju ide djelo humanoidnog robota

16.10.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Robot umjetnik Ai-Da, humanoid kojega pokreće umjetna inteligencija, bit će prvi te vrste čiju će sliku prodavati velika aukcijska kuća, rekli su organizatori u srijedu

Rad, koji će u studenom biti na aukciji u londonskom Sotheby'su, opisan je kao 'uklet' portret engleskog matematičara Alana Turinga koji se smatra ocem modernog računarstva. Pod nazivom 'AI God', portret visok 2,2 metra mogao bi se prodati po cijeni od 100.000 do 150.000 funti.

Internetska aukcija, koja obuhvaća niz digitalnih umjetničkih oblika, istražit će raskrižje između umjetnosti i tehnologije, objavio je Sotheby's. Ultra realistični robot dizajnom nalikuje ženi s velikim očima i smeđom perikom, a jedan je od najnaprednijih na svijetu. Pokreću ga algoritmi umjetne inteligencije, ima kamere u očima i bioničke ruke.

Aidan Meller, vlasnik galerije i osnivač studija Ai-Da Robot, predvodio je tim koji ga je izradio sa stručnjacima za umjetnu inteligenciju na sveučilištima Oxford i Birmingham u Engleskoj.

Meller je rekao da je matematičar i informatičar Turing, koji se proslavio kao razbijač šifri iz Drugog svjetskog rata, izazvao zabrinutost glede upotrebe umjetne inteligencije 1950-ih. 'Prigušeni tonovi i slomljeni obrisi lica' umjetničkog djela naizgled sugeriraju 'borbe o upravljanju umjetnom inteligencijom na koje je Turing upozoravao', rekao je Meller.

Radovi Ai-Da su 'eterični i proganjajući' i 'i dalje postavljaju pitanje kamo će nas odvesti moć umjetne inteligencije i globalna utrka da se iskoristi njena moć', dodao je. Ai-Da je 2022. godine izradila portrete izvođača koji su nastupali na Glastonburyju, uključujući Billie Eilish, Dianu Ross, Kendricka Lamara i Paula McCartneyja. Aukcija će trajati od 31. listopada do 7. studenog.