TKO JAČI, KVAČI

Starlink popustio: Blokirali su pristup X-u u Brazilu

06.09.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Da je Starlink nastavio prkositi sudu, regulator telekomunikacija Anatel bi na kraju mogao zaplijeniti 23 Starlinkove zemaljske stanice koje osiguravaju kvalitetu njegove internetske usluge

Internetska usluga Elona Muska Starlink popustila je i po nalogu suda u Brazilu blokriala pristup platformi društvenih medija X.

Starlink je isprva odbio postupiti u skladu s nalogom suca Vrhovnog suda kojim je zatraženo sprječavanje korisnika u pristupu toj aplikaciji, nakon što joj je zabranjen rad u Brazilu jer nije imenovala pravnog zastupnika.

Starlink je na X-u objavio kako će poslušati nalog suca Alexandrea de Moraesa, unatoč tome što je on zamrznuo imovinu tvrtke. Prethodno su regulatornoj agenciji za telekomunikaciji rekli kako ga se neće pridržavati sve dok sudac Moraes ne promijeni mišljenje.

'Bez obzira na nezakonito zamrzavanje naše imovine, pridržavamo se naloga za blokiranja pristupa X-u u Brazilu. Nastavljamo razmatrati pravne mogućnosti, jer se i drugi slažu s nama kako nedavna naredba @alexandrea krši brazilski ustav', navedeno je u priopćenju tvrtke.

Sudac Moraes zamrznuo je račune tvrtke prošli tjedan kako bi je prisilio na pokrivanje kazni X-u, koje su već premašile tri milijuna američkih dolara. To je učinio uz obrazloženje kako su dvije tvrtke dio iste grupacije. Starlink je uložio žalbu na tu odluku.

Nekoliko dana kasnije, sud je naredio suspenziju X-a jer je odbio imenovati lokalnog pravnog zastupnika, što je potrebno za primanje obavijesti o sudskim odlukama i brzo poduzimanje potrebnih radnji – posebice, u slučaju X-a, uklanjanje korisničkih računa.

Četvrt milijuna korisnika

Vijeće Vrhovnog suda jednoglasno je podržalo blokadu, potkopavajući napore Muska i njegovih pristaša da suca Moralesa prikažu kao autoritarnog odmetnika koji namjerava cenzurirati politički govor u Brazilu.

Da je Starlink nastavio prkositi sudu, regulator telekomunikacija Anatel bi na kraju mogao zaplijeniti 23 Starlinkove zemaljske stanice koje osiguravaju kvalitetu njegove internetske usluge.

Starlink ima više od 250 tisuća korisnika u Brazilu. Posebno je popularan u udaljenijim krajevima zemlje, gdje je jedina dostupna opcija za povezivanje s internetom.

Pojedini pravni stručnjaci doveli su u pitanje pravne temelje odluke suca Moraesa o zamrzavanju Starlinkovih računa, s obzirom na to da matična tvrtka SpaceX nema integraciju s X. Musk je također ukazao na to kako dvije tvrtke imaju različite strukture dioničara.

X se sukobio sa sucem Moraesom zbog nevoljkosti te platforme za blokadu korisnike – uglavnom ekstremno desničarskih aktivista optuženih za podrivanje brazilske demokracije i saveznike bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

Optužili su suca Moraesa kako želi da X imenuje pravnog zastupnika u Brazilu kako bi vlasti mogle utjecati na tvrtku tako što će imati koga uhititi.

Musk je ranije obećao omogućiti besplatan pristup internetu korisnicima Starlinka u Brazilu nakon što su njegovi bankovni računi zamrznuti i nije mogao obrađivati ​​financijske transakcije.

Svatko tko pristupi X-u u Brazilu trenutačno se suočava s kaznom od 50.000 reala (oko osam tisuća eura), piše Independent.