TEHNO SAVJETI

Tražite novi laptop? Evo što izbjegavati

13.06.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Iako pri nabavci novog laptopa ima manje toga o čemu treba voditi računa nego što je to slučaj sa stolnim računalima, ipak ima nekoliko pojedinosti na koje svakako treba obratiti pozornost

Prijenosna računala danas su naši vjerni pratitelji, kao alati za rad, platforme za igru, uređaji na čijim zaslonima gledamo multimedijalne sadržaje, surfamo društvenim mrežama i brbljamo s rodbinom i prijateljima. 

Iako pri nabavci novog laptopa ima manje toga o čemu treba voditi računa nego što je to slučaj sa stolnim računalima, ipak ima nekoliko pojedinosti na koje svakako treba obratiti pozornost. Evo pregleda kojeg su pripremili na web odredištu Digital Trends.

1) Ne kupujte najjeftiniji dostupan model

Ako si nešto drugo ne možete priuštiti ili želite uređaj kojega vam neće biti pretjerano žao strada li u dječjim rukama, ovaj savjet možete slobodno ignorirati. No, ukoliko želite uređaj koji će imati značajke koje trebate svakodnevno i vjerno vas služiti dulje vrijeme, najjeftinije nije najbolji izbor. 

Recimo kako možete birati između dvo- i četverojezgrenog procesora. Želite moći vrtiti više otvorenih aplikacija odjednom, ali vam je privlačniji dvojezgreni procesor jer je jeftiniji. Pa, možete ga odabrati, ali ćete se morati nositi sa slabijim računalom sve dok ne dođe vrijeme za kupovinu novog.

Umjesto najniže cijene bolje je naći prijenosnik koji odgovara vašim potrebama. Stoga napravite popis i usporedite ih sa specifikacijama računala. 

2) Ne plaćajte previše

Dobar primjer su prošlogodišnji modeli Appleovog MacBooka s Touch Barom. Touch Bar bio je nova tehnologija. Mnogi su jedva čekali kako bi vidjeli što nudi. No, pokazalo se kako je pomalo kontroverzna. Nije se svidjela svima, a nekima je bila veća gnjavaža nego korist. 

Ne kupujte, dakle, temeljem hypea.

3) Kupujte za sutra, ne za danas

Pravilo je staro, ali vrijedi i danas. Osim ako baš po svaku cijenu ne morate imati najnoviju tehnologiju i modele, ne kupujte laptop za sebe kakvi ste danas, već kakvi ćete biti za koju godinu.  Koliko god privlačno bilo kupovati prijenosnik temeljem sadašnjih potreba i interesa, to je obično pogrešno. Studentima je, recimo, bolje nabaviti laptop koji će odgovarati potrebama posla kakav priželjkuju nakon diplome. 

4) Što sve možete spojiti na svoj laptop?

Nemaju svi prijenosnici ulaze i utore kakve trebate. Recimo, čitač memorijskih kartica. Ili tri ulaza za USB, i to tipa 2.0 i 3.0, kako bi mogli nastaviti koristiti stariji vanjski čvrsti disk.  Provjerite što sve imate i trebate, pa to usporedite s mogućnostima koje novi laptop nudi. 

5) Najviša razlučivost nije uvijek najbolji izbor

Uređaj sa zaslonom rezolucije 4K sigurno vrijedi temeljito uzeti u obzir, ali nije uvijek najbolji izbor sve dok se laptopi još uvijek muče sa skaliranjem bilo čega gušćeg od 200 piksela po inču.  

Više piksela na zaslonu smanjuje veličinu svega, od fontova i sličica pa sve do drugih ključnih aspekata vizualnog prikaza.

Visoka razlučivost također će više žderati bateriju i tako vam smanjivati autonomiju.

6) Isprobajte prije no što kupite

Pruži li vam se za to prilika, svakako isprobajte laptop u trgovini prije no što posegnete za novčanikom. Provjerite odgovaraju li vam tipkovnica i trackpad, vidi li se zaslon dobro iz raznih kutova i pod jačim svjetlom... 

7) Veličina je važna

Nije svejedno koliki laptop kupujete. Veći zaslon u pravilu će donijeti bolje iskustvo gledanja, ali s time u paketu dolazi i poveći, često težak uređaj kakvog nije uvijek spretno transportirati. Manji prijenosnici su u tom smislu praktičniji, ali na njima je često teže tipkati i koristiti trackpad.

Opet, razmislite o svojim potrebama i željama, ali i kako ste koristili laptope do sada. Često putujete? Manji ultrabook dobra ideja, no poslužit će i laptopi sa zaslonima dijagonala 13,3 i 14 inča (33,7 i 35,5 centimetara). Ako ćete ga rijetko nositi van kuće, možete uzeti bilo što dijagonale zaslona 15,6 inča (39,6 cm).

Uzmite u obzir ne samo veličinu i težinu, već i koliko će mjesta zauzeti (recimo, u kafiću ili u autobusu).

8) Nemojte se zakačiti na samo jednu specifikaciju

Što mislite, koliko bi se isplatilo kupiti nogometaša koji može jako puno trčati, ali ne i primiti loptu kako treba i dodati ju suigraču? Ne baš, zar ne? Slično vrijedi i za laptope. 

Recimo, velika količina radne memorije (RAM-a) pomaže bržem i glatkijem radu računala. Ali ne govori ništa o tome koliko ćete fotografija i filmova moći pohraniti na njega. Kako stvari danas stoje, rijetko ćete trebati više od osam GB za većinu vaših potreba.

Ako ih laptop ima više, super. No ne kupujte samo zbog toga.  To se odnosi i na trajanje baterije, razinu razlučivosti zaslona, brzinu rada procesora...

Trebate naći dobar balans između ključnih komponenti. 

9) Ne birajte manje ako trebate veće

Ultrabookovi su danas jedni od najpopularnijih vrsta laptopa. Lagani su, dovoljno mali kako bi stali u aktovku ili ruksak, nisu skupi.  Sve je to super, ali ne znači kako su automatski dobri za vas. Recimo, često imaju malo memorije, što nije dobro ako trebate uređaj za posao ili gledanje filmova i serija.

10) Dva-u-jednom uređaji nisu laptopi

Tablet računala, dva-u-jednom uređaji i laptopi su različite kategorije. Tableti su, recimo, još uvijek prilično ograničeniji od laptopa kad je obavljanje više zadaća odjednom i pokretanje složenijih aplikacija u pitanju, a imaju manje zaslone i nezgrapnije riješene tipkovnice.

Nastanak i priprema ovog teksta za objavu, recimo, bili bi puno zahtjevniji na tabletu ili dva-u-jednom uređaju nego što je to slučaj s laptopom.  Imajte na umu razlike i ograničenja kad se upustite u kupovinu.