OBJAVLJENI PODACI

X se suočava s ozbiljnim gubitkom korisnika u EU-u, SAD-u i Velikoj Britaniji

26.09.2024 u 12:47

Bionic
Reading

Društvena mreža koju je Musk kupio za nerazumnu količinu novca kako bi se osvetio njezinom vodstvu suočava se sa sve većim izazovima, a jedan od njih je sve vidljiviji pad broja korisnika

Platforma društvenih medija X (bivši Twitter) suočava se s ozbiljnim padom korisnika na dva ključna tržišta – u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Prema novom izvješću Financial Timesa, X je izgubio gotovo petinu svoje dnevno aktivne baze korisnika u SAD-u i čak trećinu u Velikoj Britaniji, što predstavlja značajan udarac za kompaniju. Ovi podaci dolaze iz analize SimilarWeba, tvrtke specijalizirane za analitiku web prometa, koja je usporedila aktivnost korisnika od svibnja 2023. do rujna 2024. godine.

Međutim važno je napomenuti da SimilarWeb nema pristup X-ovim internim podacima i prikuplja informacije na temelju statistika web prometa. To znači da nisu uključeni podaci o aktivnostima unutar službenih aplikacija X-a na iOS-u i Androidu, a one čine značajan dio korisničke baze. Ipak, zahvaljujući zakonima Europske unije, poznatim kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji zahtijevaju transparentnost podataka, neke statistike koje je SimilarWeb prikupio mogu se potvrditi i iz X-ovih izvješća.

Sam X prijavio je pad broja korisnika u Europskoj uniji. Prema podacima objavljenim u skladu sa zakonodavstvom EU-a, platforma je zabilježila smanjenje mjesečno aktivnih korisnika s 112,2 milijuna u razdoblju od veljače do srpnja 2023. na 105,9 milijuna korisnika u razdoblju do srpnja 2024. Ovaj silazni trend osnažuje tvrdnje da X prolazi kroz izazovna vremena u zadržavanju i rastu baze korisnika na globalnom tržištu.

Problem s Brazilom

Osim što se suočava s padom u SAD-u, Velikoj Britaniji i EU-u, X je prošlog mjeseca doživio zabranu u Brazilu, jednom od svojih značajnih međunarodnih tržišta. Uslijedilo je to nakon Muskova odbijanja da postupi prema nalozima brazilskog Vrhovnog suda, no na kraju pristao na njihove zahtjeve, a očekuje se da će platforma uskoro biti ponovno dostupna u toj zemlji. Ipak, u trenutku pisanja ovog članka, X još uvijek nije aktivan u Brazilu.

Dodatno, Mashable je ranije izvijestio da je izvršna direktorica X-a, Linda Yaccarino, nenamjerno otkrila interne brojeve korisnika prošlog rujna, što je ukazalo na to da je platforma izgubila milijune njih otkako je Musk preuzeo tvrtku, manje od godinu dana ranije. Premda su padovi broja korisnika česti i mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima, očigledno je da je smjer X-a od Muskova preuzimanja na putu prema dolje.

Što se tiče globalnog rasta korisnika, iako X nije zabilježio drastičan pad na globalnoj razini, njegov rast je stagnirao, s porastom od samo 1,6 posto u posljednjih 12 mjeseci. To je daleko od očekivanja i potreba za platformu koja se pokušava natjecati s drugim društvenim mrežama.

Tko je kriv?

Muskov način vođenja tvrtke i njegove kontroverzne izjave također su pridonijeli padu broja korisnika. Naprimjer, Financial Times ističe da je njihov pad u Velikoj Britaniji eskalirao nakon Muskova komentara da je 'građanski rat neizbježan', izrečenog kao odgovor na objavu o društvenim nemirima u toj zemlji. Slični komentari često izazivaju reakcije među korisnicima, od kojih mnogi odlučuju napustiti platformu, piše Mashable.

Unatoč svemu, X bi mogao zabilježiti privremeni porast korisničke aktivnosti tijekom nadolazeće američke predizborne sezone jer ona uvijek povećava političke rasprave na društvenim mrežama. Međutim Muskova aktivna uloga u američkoj politici, uključujući javnu podršku bivšem predsjedniku i sadašnjem predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, mogla bi imati dugoročne posljedice. Njegovo miješanje u političke teme, kao i ranije kontroverzne izjave o nemirima u Velikoj Britaniji, mogli bi dodatno otuđiti korisnike nakon što se smiri privremeni politički val aktivnosti.

Zaključno, iako postoje neki trenuci u kojima X može doživjeti porast aktivnosti, dugoročni trendovi pokazuju kontinuiran pad broja korisnika, posebice na ključnim tržištima poput SAD-a, Velike Britanije i EU-a. Muskov način vođenja platforme i njegova uključenost u političke i društvene rasprave mogli bi samo pogoršati ovu situaciju.