NIZ BESPLATNIH APLIKACIJA

Želite upravljati računalom na daljinu? Isprobajte ove korisne alate

27.10.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Danas postoji niz aplikacija koje to čine mnogo jednostavnijim, a često su besplatne za korištenje. Obuhvaćaju i scenarije u kojima trebate pristupiti računalu s telefona

Ne tako davno daljinski pristup računalu - preko weba, s drugog uređaja - bio je iznimno kompliciran izazov čak i za IT profesionalce.

Danas postoji niz aplikacija koje to čine mnogo jednostavnijim, a često su besplatne za korištenje. Obuhvaćaju i scenarije u kojima trebate pristupiti računalu s telefona.

Iako vjerojatno nećete na mobitelu trebati sve što inače nude operativni sustavi Windows ili macOS, možda ćete trebati pokrenuti (ili zaustaviti) određenu operaciju dok niste za svojim radnim stolom ili dobiti pristup određenoj datoteci, recimo.

Sve što trebate je pametan dio softvera na računalu koji odgovara pametnoj mobilnoj aplikaciji na vašem telefonu i trebali biste se moći povezati bez previše problema, bilo da koristite Android, iOS, Windows ili macOS.

Chrome Remote Desktop

Googleov Chrome Remote Desktop brz je, jednostavan i besplatan, a dolazi i s aplikacijama za Android i iOS. Uz malo namještanja postavki na računalu, kojem želite pristupiti u budućnosti, sve bi trebalo raditi kako treba.

Na svom računalu otvorite u Googleovom Chromeu Chrome Remote Desktop.

Ako to već niste učinili, prijavite se na svoj korisnički račun pri Googleu pa zatim kliknite Access my computer.

Pod Set up remote access kliknite Turn on i slijedite upute. Morat ćete unijeti naziv za računalo kako biste ga lakše identificirali i PIN za kontrolu pristupa.

Kada to učinite, ostavite Chrome pokrenut na računalu dok niste za njim. Kad zatrebate pristup, otvorite aplikaciju Chrome Remote Desktop na telefonu i, nakon što se prijavite na svoj korisnički račun pri Googleu, vama dostupna računala trebala bi biti navedena na vrhu kartice Remote Access.

Kucnite bilo koje od njih za povezivanje.

TeamViewer

TeamViewer također nudi podršku za Android iOS i besplatan je ako ga ne koristite u poslovne svrhe.

Otvorite TeamViewer i preuzmite desktop klijent za Windows ili macOS.

Pokrenite instalacijski program i slijedite upute (uključujući besplatni korisnički račun za TeamViewer, ako ga već nemate).

Kliknite sličicu početne stranice na alatnoj traci s lijeve strane, a zatim zabilježite pojedinosti o povezivanju s ID-om s desne strane.

Ostavite računalo i TeamViewer uključene dok ste odsutni, a za povezivanje koristite mobilnu aplikaciju TeamViewer.

Morat ćete se prijaviti svojim korisničkim računom za TeamViewer, potvrditi da je vaš telefon pouzdan uređaj putem poveznice poslane e-poštom, a zatim koristiti pojedinosti ID-a i lozinke koje ste zabilježili iz TeamViewera na radnoj površini.

Vidjet ćete zasebne opcije za daljinsko upravljanje i prijenos datoteka, pa odaberite onu koja vam je potrebna.

Zoho Assist

Kao i prethodna dva alata, Zoho Assist besplatan je za osobne korisnike.

Otvorite Zoho Assist, prijavite se na korisnički račun pri Zohou i pokrenite web sučelje za radnu površinu.

Ako se zatim prebacite na karticu Unattended access i kliknete Add Device, moći ćete instalirati potreban softver za Windows ili macOS i pokrenuti ga.

Potom instalirajte aplikaciju Zoho Assist za Android ili iOS. Sve dok se prijavljujete koristeći isti korisnički račun pri Zohou, aplikacija bi trebala automatski prepoznati računalo na kojem je Zohov softver pokrenut i povezati se s njim.

Prebacite se na Unattended Access i kucnite Connect pored računala kojem želite pristupiti kako biste ga vidjeli na zaslonu telefona, piše Life Hacker.