EU FONDOVI

Koje programe Hrvatska ima na raspolaganju?

30.07.2014 u 14:55

Bionic
Reading

Europska unija podupire ideje iz različitih sfera gospodarskog, društvenog i političkog života na temelju javnih politika i prioriteta koji se identificiraju za određeno razdoblje, a najčešće za razdoblje od sedam godina, odnosno za jednu financijsku perspektivu

Trenutačno se nalazimo u perspektivi 2014. - 2020. unutar koje Hrvatska kao članica Europske unije ima pravo koristiti sredstva iz ESI fondova i drugih financijskih instrumenata EU-a.

Potrebno je razlikovati programe koji podupiru projektne ideje na razini cijele Europske unije od programa koji podupiru projektne ideje koje su prioritetne za pojedinu državu članicu ili kandidatkinju, jer njihovi prioriteti mogu biti različiti. Naime, ono što je prioritet u Hrvatskoj, ne mora nužno biti od važnosti za Njemačku ili neku drugu državu članicu.

U tom smislu, ali i prema načinu upravljanja financijskim sredstvima, razlikujemo centralizirane i decentralizirane programe.

Centralizirani programi

Riječ je o onim programima kojima se upravlja u Bruxellesu kao centru Europske unije i za njih vrijede teme koje su od važnosti za cijelu Europsku uniju. Primjerice, riječ je o Programima Unije koji su otvoreni za sve građane EU-a, a to su programi poput Obzora 2020, Europe za građane itd. Programi unije su programi koji podržavaju politike EU-a, a cilj im je unaprijediti suradnju između država članica i njihovih građana u različitim sektorima kao što su kultura, znanost, obrazovanje, promet, energija itd.

Decentralizirani programi

Riječ je o programima kojima upravljaju pojedine države članice, kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje, a za njih vrijede teme koje su od značaja za njihov razvoj i usklađivanje s europskim standardima.

U slučaju Hrvatske, riječ je o instrumentima pretpristupne pomoći te u konačnici ESI fondovima. Tako smo program IPA imali na raspolaganju od 2007. do 2013. kao država kandidatkinja te smo u sklopu tog programa imali priliku prilagoditi zakonodavni okvir onome Europske unije kao i pripremiti se na korištenje strukturnih fondova.

Što decentralizirani sustav provedbe znači za Hrvatsku? To znači da su tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj odgovorna za sve vezano uz natječaje iz ESI fondova. Drugim riječima, Hrvatska je dobila slobodu da odredi strateške ciljeve za sljedećih nekoliko godina i sukladno tome objavljuje natječaje koji će doprinijeti ispunjenju tih ciljeva.

Tako su hrvatski ciljevi u razdoblju od 2014. do 2020. usmjereni su na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i siromaštva te jačanje ljudskih resursa

Savjet je pripremljen u suradnji s portalom EU-PROJEKTI.INFO – Prvim hrvatskim portalom o EU fondovima!