dobar nogometaš, ali...

Le Pen oplela po Mbappeu: Nije njegovo mjesto davati upute

05.07.2024 u 19:48

Bionic
Reading

Nakon što je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje prošlog vikenda izašla kao pobjednik prvog kruga prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskog, slavni nogometaš Kylian Mbappe (25) je rekao da su rezultati "katastrofalni" i pozvao Francuze da glasaju protiv krajnje desnice u drugom krugu izbora u nedjelju.

Mbappeova Francuska i Portugal Christiana Ronalda susreću se u petak navečer u Hamburgu u četvrtfinalu Eura 2024.

Govoreći u intervjuu za CNN, Le Pen je rekla da je Mbappe "jako dobar" nogometaš, ali je inzistirala da nije njegovo mjesto da daje upute za glasovanje.

'Mbappe ne predstavlja Francuze s imigrantskim podrijetlom, jer ima daleko više njih koji žive s minimalnom plaćom, koji si ne mogu priuštiti stan i grijanje, nego ljudi poput gospodina Mbappea', rekla je Le Pen u izvadaku intervjua koji je objavljen u petak.

'Ova tendencija da glumci, nogometaši i pjevači istupaju i govore Francuzima kako bi trebali glasovati, a posebno ljudima koji zarađuju 1300 ili 1400 eura mjesečno, dok su oni milijunaši ili čak milijarderi koji žive u inozemstvu, to se počinje loše primati u našoj zemlji", dodala je.

"Francuzima je dosta toga da im se drže lekcije i savjetuje ih kako glasati. Ovi izbori su izbori emancipacije na kojima Francuzi žele vratiti kontrolu nad svojom sudbinom i glasovati kako im odgovara", rekla je Le Pen.

"Mislim da bi u trenutku kada se stanovništvo priprema za glasovanje oni (zvijezde i slavne osobe) trebali pokazati malo suzdržanosti."

  • +10
Kylian Mbappe ozljeda, EURO 2024.; 17.6.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Matthieu Mirville/ZUMA Press Wir / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najnovije prognoze predviđaju da će Le Penova stranka imati najveći blok u donjem domu Nacionalne skupštine, ali neće uspjeti postići apsolutnu većinu.

Brojni istaknuti nogometaši, uključujući francuskog beka Julesa Koundea, pozvali su Francuze da blokiraju krajnju desnicu.