POTRES UZNEMIRIO SENJANE

'Tresla se cijela kuća. Grmjelo je pet, šest sekundi'

30.07.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Stanovnike Ličko senjske županije na potezu od Ogulina do Senja ponovno je uznemirio snažan potres, drugi u malo više od dva tjedna. Potres se osjetio u Lici, na Kvarneru i sve do Zagreba

'Osjetili smo da se kuća cijela trese. Čula se grmljavina koja je trajala pet ili šest sekundi. Bilo je strašno', rekla je za tportal jedna stanovnica koja živi u samom centru Senja u staroj zgradi iz 19. stoljeća.

Prema podacima Europsko mediteranskog seizmološkog centra potres se dogodio u 14 sati i 58 minuta na 15 km sjeverno od Brinja, odnosno 15 km sjeveroistočno od Senja na dubini od 20 km, a magnituda mu je bila 4,6.

Prošli potres, nešto manje snage od 3,6 zabilježen je nedaleko Melnica, 11 kilometara sjeveroistočno od Senja 13. srpnja.

Prema seizmološkoj službi Hrvatske potres je bio jak i imao je magnitudu od 4.6 prema Richteru te intenzitet u epicentru od VI-VII stupnjeva MCS ljestvice. Osjetio se i u Rijeci, Novom Vinodolskom, Crikvenici i Lici, a osjetili su ga  čak i neki stanovnici Zagreba.

Prema Geofizičkom zavodu tako jak potres mogao je izazvati materijalne štete u užem epicentralnom području, no za sada nema nikakvih prijava. Potres je osjetila i većina Karlovčana, a nekima su se pomicale stolice i stolovi, te su im se ljuljali i lusteri. Neki građani su, pak, rekli da su im se kućni ljubimci nekoliko trenutaka prije potresa čudno ponašali.

Da o nekim većim štetama još nema nikakvih obavijesti, potvrdili su i iz Županijskog centra 112.