VRDOLJAK U MAKARSKOJ

'Zabranu izvoza u Rusiju moramo kompenzirati na drugim tržištima'

08.08.2014 u 21:22

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je ocijenio da utjecaj ruskih sankcija ne bi trebao biti zabrinjavajući, jer se radi o plasmanu robe na to tržište koja je vrijedna nekoliko stotina milijuna eura, no upozorio je i da će veće štete nastati u budućnosti jer hrvatskim je tvrtkama rusko tržište bilo jedno od potencijalnih na koje su željele iskoračiti

Odgovarajući na upit novinara nakon susreta s jednim od najbogatijih ljudi svijeta, saudijskim princem Validom bin Talalom bin Abdul-Aziz Al Saudom i predsjednikom Ivom Josipovićem u Makarskoj, ministar Vrdoljak rekao je da opseg tih sankcija ne bi trebao biti zabrinjavajući, jer se radi o plasmanu robe reda veličine nekoliko stotina milijuna eura.

"Mislim da će veće štete uslijediti u budućem razdoblju jer je našim tvrtkama rusko tržište bilo jedno od potencijala kojeg su željeli. Veće će štete nastati s tim što se nisu realizirali ti planovi, nego na postojećem opsegu trgovine u prehrambenoj industriji. Na nama je da to što prije kompenziramo sa tržištima koja neće biti pod sankcijama", rekao je Vrdoljak

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak je objavio da je stupila na snagu jednogodišnja potpuna zabrana uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija. Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške.

Ministar Vrdoljak, pak, danas je izrazio zadovoljstvo rastom domaćeg izvoza, dodavši kako se time ne voli time jer to nisu oni rezultati kojima se može hvaliti pred hrvatskim građanima, no oni koji dolaze u 2015. sigurno će biti takvi.

"Sve je bitno realizirati. Svaku malu investiciju počevši od one u kojoj je zaposleno deset ljudi, pa sve do monetizacije autocesta od nekoliko milijardi. Zašto? Zato što ovima u tvrtki sa deset zaposlenih znači život više od monetizacije autocesta. Nama je u Vladi svaki dan i svaki projekt bitan", dodao je ministar Vrdoljak.

Po današnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od siječnja do kraja lipnja, Hrvatska je na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti od 37,4 milijarde kuna, što je za 13,3 posto ili 4,4 milijarde kuna više u odnosu na vrijednost robnog izvoza u istom razdoblju lani.