tehnologija testiranja

[FOTO/VIDEO] Pogledajte nemilosrdne testove kojima Mazda podvrgava svoje automobile

30.03.2022 u 11:36

Bionic
Reading

Održivost je ključna komponenta ekoloških uvjerenja automobila, a u najsuvremenijim Mazdinim postrojenjima za testiranje gura svoja vozila do krajnjih granica, tako da je poboljšana dugovječnost ugrađena kao standard

Kada Mazda kaže da su njihovi automobili napravljeni da traju, onda kod japanskog proizvođača tako i misle. Svaki model prolazi kroz nemilosrdne procese testiranja koji su dizajnirani da poboljšaju trajnost. Sve je to dio Mazdine osnažene vizije za održivu proizvodnju automobila. A stvari su postale ozbiljnije zahvaljujući novom laboratoriju za klimatska ispitivanja izgrađenom prošle godine u Mazdinom sjedištu u Hirošimi.

Ova najsuvremenija testna komora stavlja Mazdu na vrh najnovije tehnologije, podvrgavajući automobil najekstremnijim vremenskim uvjetima tako da vaš prosječni toplinski val ili snježna oluja predstavlja 'šetnju parkom'.

'Simuliramo toplinski val koji pogađa Sjevernu Ameriku svakih nekoliko desetljeća', kaže inženjer Naoya Uehara, koji mjeri učinak visokih temperatura na unutrašnjost i eksterijer automobila. 'I vrsta dubokog smrzavanja koja dolazi svakih nekoliko desetljeća u Kanadi, zapadnoj Rusiji ili sjevernoj Europi.'

U međuvremenu, kako bi procijenio utjecaj na toplinske tekućine automobila kada je u pokretu, inženjer Syouta Yamada ga stavlja kroz niz kažnjavajućih testova. Točni uvjeti ovih ispitivanja strogo su čuvana tajna, ali laboratorij može reproducirati vanjske temperature u rasponu od iznimno visokih do onih ispod nule, razine vlažnosti između 30 i 80 posto, vjetrove do 250 km/h i ekvatorijalnu sunčevu svjetlost.

Mazda - testna komora Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Skupljanje pojedinih dijelova

Nakon ekstremnih ispitivanja, inženjeri proučavaju podatke i unose poboljšanja koja će se odraziti na buduće modele. Uehara se prisjeća toplinskog testa šeste generacije Mazde CX-5 kada su primijetili da su se pojedini dijelovi skupili. 'Otkrili smo da se smola kristalizirala, povećavajući njezinu gustoću', kaže on. 'Ugradili smo ovaj model u naše simulacije, a sada ga sprječavamo prije nego što se dogodi.'

Domišljatost testnih inženjera zasigurno postavlja standarde automobilske industrije jer Mazdina obnovljena posvećenost okolišu zahtijeva nova rješenja.

Kako bi se smanjio aerodinamički otpor, automobil je pokriven ispod. Međutim, to hvata i prenosi toplinu na druge komponente, što je potrebno izbjegavati. Yamadin tim uspio je preusmjeriti toplinski tok dalje od automobila bez pogoršanja aerodinamičkog otpora – što su provjerili u najsuvremenijem zračnom tunelu – što je rezultiralo komadom inženjerske inovacije koja je od tada patentirana.

  • +15
Mazdin novi laboratorij za klimatska ispitivanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Sprječavanje hrđe

U laboratoriju za ispitivanje korozije vozila, tehnologija simulacije prskanja svjetske klase znači da inženjeri mogu razmišljati bočno između modela, pojednostavljujući proces testiranja na vrijeme za ambiciozne nove linije.

'Na primjer, kada smo isti motor ugradili u Mazdu3 i CX-30, motor Mazde3 dobio je puno više vode jer je visina vozila niža', kaže inženjer za sprječavanje hrđe Satoshi Maruyama. 'Prilagodili smo svoje strategije Mazdi3, pa je stoga CX-30 bio gotovo u potpunosti bez problema.'

Na obližnjem poligonu Miyoshi automobili se voze na 13 teško savladivih staza. Ovdje inženjeri provjeravaju ima li nedostataka i neželjene buke jedinstvenim stručnim okom.

Ljudi ipak važniji od robota

'Svatko od nas može procijeniti performanse vožnje, mjeriti i analizirati podatke, identificirati probleme, dati povratne informacije relevantnom odjelu i dati prijedloge', kaže inženjer za ispitivanje izdržljivosti vozila Sachio Yamakawa. 'Čujem da se kod drugih proizvođača te vještine često šire unutar tima. Ali biti višestruko vješt ključno je za izradu izdržljivih automobila jer možete uočiti probleme i odmah djelovati.'

Kada inženjeri ne pregledavaju automobil tijekom dana, robot ga kruži po raznim ispitnim stazama, rupama i poplavljenim zemljanim stazama kroz mrak noći. To je dio uzbudljivog ispitivanja kako bi proces testiranja bio učinkovitiji. Unatoč tome, Yamakawa inzistira da 'sve promjene u automobilu koje će kupac fizički osjetiti moraju procijeniti ljudi, a ne roboti.' U skladu s Mazdinom temeljnom filozofijom, ljudski osjećaji i senzacije daju znak za način na koji Mazda radi.

U središtu svih ovih nemilosrdnih procesa testiranja je potraga za održivom proizvodnjom automobila. Kako Yamakawa kaže, izdržljivi automobili minimiziraju potrebu za zamjenskim dijelovima, smanjujući utjecaj na okoliš. Naravno, da ne spominjemo, da svoju voljenu Mazdu možete voziti cijeli život.