test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Grand Scénic Initiale Paris; kompaktni luskuzni MPV koji ima ono nešto

22.06.2020 u 09:50

Bionic
Reading

Unutrašnjosti kabine testnog modela izvedba Initiale Paris daje ovom modelu Grand Scénica veliku dozu otmjenosti i luksuza, baš kako smo već i navikli kod ove razine opreme u drugim modelima Renaulta

Nakon što smo u jesen prošle godine testirali Renault Espace, jedan od posljednjih MPV modela na tržištu, ovaj puta smo isprobali i njegovu nešto manju verziju, poznatu pod nazivom Grand Scénic. I to ne bilo koju, već onu najopremljeniju izvedbu Initiale Paris Blue dCi 150 EDC s dizelskim motorom i automatskim mjenjačem. Naravno, Espace kao model spada i u veći D segment automobila, dok je Renault Grand Scénic u C segmentu. Rekli smo i kod Espacea da se radi o višenamjenskom vozilu (Multi-Purpose Vehicle) ili, prema američkom poimanju vozila, minivanu ili mini kombiju, a to vrijedi i za Grand Scénic.

Testni model i nije novitet na tržištu kao model sam po sebi, jer ovo je čak njegova treća generacija (4. modela Scénic) koja je na tržište izašla još 2016. godine, no cijela priča s ovim modelom je stara sada već i skoro trideset godina. Točnije radi se o modelu čija je studija predstavljena na salonu automobila IAA u Frankfurtu još 1991. godine, a na europsko tržište je izašao krajem 1996. godine te je odmah progašen i Europskim automobilom godine za 1997. godinu. Zanimljivo je i to što je ovaj model tada nosio ime Renault Mégane Scénic, što nam odmah sugerira i njegovo podrijetlo, odnosno poveznicu. I doista, ovaj MPV se temelji na Renault Méganeu, a prodavao se kao Renault Mégane Scénic u prve tri godine do prvog facelifta krajem ljeta 1999. godine. Od tada se zove samo Scénic, a ime Mégane utisnuto je u plastični dio pored stražnjih prozora. Mnogi stariji čitatelji će se sjetiti i zanimljive verzije Scénic RX4 s pogonom na sva četiri kotača i SUV-ovskim off-road elementima i povišenom visinom od tla, a nije niti naodmet reći da je ovaj model bio i jedan od pretećih SUV modela koji će danas gotovo zavladati svjetskim tržištima.

U ljeto 2003. kompaktni kombi potpuno je revidiran i model je ponio ime Scénic II. U proljeće 2004. dodana je varijanta sa sedam sjedala Grand Scénic, s duljim međuosovinskim razmakom i stražnjim ovjesom, koji ima dva mala sjedala veličine za djecu u povećanom prostoru za prtljagu koja su se mogla spustiti u pod prtljažnika. U rujnu 2006. model Scénic je malo revidiran, kao i Grand Scénic s petero sjedala nazvan XXL. Potom je 2009. izašla i treća generacija Scénic III , kao i verzija Grand Scénic 2. generacije. Facelif ove treće generacije Scénica dogodio se 2013. godine, da bi uslijedila i njegova četvrta, aktualna generacija godine 2016.

Vanjski izgled i dimenzije

Da bi stvari bile transparentnije treba usporediti najprije dimenzije tri srodna modela, a to su prije svega Scénic, Grand Scénic (verzija s 5 sjedala) te Grand Scénic (verzija sa 7 sjedala). Dakle, Scénic je 4406 mm dugačko vozilo, a Grand Scénic (5/7 sjedala) 4634 mm (+228 mm), po širini sa 1866 mm (2128 mm s otvorenim retrovizorima) su sva tri modela jednaka, prema visini Scénic je najniži sa 1653 mm, Grand Scénic (5 sjedala) 1660 mm, a Grand Scénic (7 sjedala) 1655 mm. Međuosovinski razmak Scénica je 2734, a Grand Scénica (5/7 sjedala) 2804 mm (+70 mm). Prema prednjem prevjesu su sva tri modela jednaka; 931 mm, a stražnji je kod modela Grand Scénic (5/7 sjedala) s 899 mm duži (+158 mm). Visina od podloge Scénica je 170 mm, a Grand Scénica (5/7 sjedala) 117 mm (-53 mm). I iz ovih podataka je vidljivo gdje je Grand Scénic 'pronašao' mjesta za do 7 sedam osoba u kabini. Prema volumenu prtljažnog prostora Scénic ima s unazad pomaknutom kliznom stražnjom klupom 572 litre, Grand Scénic (5 mjesta) s unazad pomaknutom kliznom stražnjom klupom 596 litara, a Grand Scénic (7 mjesta) s unazad pomaknutom kliznom klupom 3. reda i podignutim naslonima 233 litara. Kada se spuste nasloni sjedala 2. reda u verziji Grand Scénic (5 mjesta) onda volumen prtljažnika raste do 1901 litre, a nasloni 2. i 3. sjedala u verziji Grand Scénic (7 mjesta) do 1737 litara. Da, složiti ćete se da je ovdje puno opcija i mogućnost velikog volumena prtljažnika, a treba reći i da se nasloni sjedala 2. reda mogu preklopiti u omjeru 1/3 i 2/3, dok se u 3. redu dva preklopna pojedinačna sjedala zasebno preklapaju.

Usporedimo li naš ovotjedni testni model s prethodno testiranim modelom Espace Initiale Paris vidjeti ćemo da je Grand Scénic Initiale Paris kraći za 223 mm, uži za 48 mm te niži za 22 mm, dok mu je međuosovinski razmak kraći za 80 mm. Težina našeg Grand Scénica s ovom konfiguracijom motora i mjenjača te opreme je 1784 kg, a standardna veličina kotača čak 20 cola, s neuobičajenom dimenzija guma 195/55R20. U toj dimenziji guma širina gazne površine je 195 mm, a visina bočnice 107 mm, ali se mora reći ova dimenzija guma našem testnom modelu daje priličnu dozu agilnosti na cesti.

Po pitanju izgleda Grand Scénic se još uvijek doima dizajnerski zanimljivim, iako je na tržištu sada već četiri godine. Neće biti lako dizajnerima Renaulta jednom kada krenu u kreiranje nove generacije, i to je posve sigurno. Ono što će ih dodatno opteretiti jest i činjenica da današnji kupci danas traže sve više crossover/SUV formu vozila. Sigurno je i da još uvijek, barem zasad, postoji tržište MPV vozila, no pitanje je samo trenutka kada će vaga osjetnije pretegnuti na stranu ovih prvih.

Bez obzira na sve, Grand Scénic djeluje svojom pojavom prilično stabilno i sigurno. Treća generacija prostranog kompaktnog kombija ima zanimljivo rješenje prvog A stupa, koje sa duboko prema naprijed položenim prednjim vjetrobranskim staklom ima i dvije manje trokutaste staklene plohe, po jednu sa svake strane. Ovim rješenjem se dobija na priličnoj preglednosti iz kabine, jer se čini da se vjetrobransko staklo pruža unaokolo. S boka, u ramenom dijelu vozilo djeluje mišićavo, a linija bočnih stakala zanimljivo prati nelinearnu formu prednjih i stražnjih vrata. Sa svojim kratkim poklopcem motora, kratkim prevjesima, velikim 20-colnim kotačima i niskom bočnom siluetom Grand Scénic djeluje izuzetno dinamično. Tu su i, gotovo neprimjetne, standardne krovne šine u mat kromiranom izgledu.

Prednji dio karakteriziraju svjetla koja su, u našoj opremi, u potpunosti izvedena LED Pure Vision tehnologijom. Standardna LED dnevna svjetla u obliku asimetričnog slova 'C' sa svojim upečatljivim svjetlosnim potpisom pojačavaju karakterističan izgled. LED tehnologija se može naći i na stražnjim svjetlima i svjetlima za maglu. Stražnja peta vrata okomita su u svrhu povećanja prostora kabine, a tom dojmu pomaže i krovni spojler lijepo osmišljen kao nastavak krova. U opremi Initiale Paris tu je ekskluzivna i dojmljiva, ali i 'varljiva' dvobojna kombinacija karoserije crne Amethyst i crne Etoile, koja ovom vozilu daje nijansu od crne prema ljubičastoj, naročito ispod plavog nebeskog svoda.

Uređenje kabine i sustavi pomoći vozaču

Unutrašnjosti testnog modela izvedba Initiale Paris daje ovom modelu Grand Scénica veliku dozu otmjenosti i luksuza, baš kako smo već i navikli kod ove razine opreme u drugim modelima Renaulta. Prije svega ono što vam prvo upada u oči su svakako njegova izvanredno udobna sjedala izrađena u vrhunskoj Nappa dvobojnoj koži; crnoj i Cameiux sivoj. Profiliranost sjedala je izvanredna, ne toliko u sportskom smislu, već više u svrhu udobnosti. Tome svjedoče i naglašeni 'jastuk' nasloni za glavu vozača i suvozača, ali i svih ostalih putnika u kabini. Prednja sjedala električno su podesiva (8 načina) i podesiva u lumbalnom dijelu, s funkcijom masaže i pamćenja (suvozačevo bez pamćenja) i džepom na stražnjoj strani. Trokrako, kožnato kolo volana lijepo leži u rukama, a podesivo je i po dubini i po visini. Straga, u drugom redu ima mjesta za troje odraslih, a kada se klupa drugog reda sjedala pomakne klizno prema naprijed ima dovoljno mjesta i za putnike u trećem redu sjedala. Iako, naravno, ne treba računati na neku prostranost straga, niti po dubini, a niti po visini. No, ne treba zaboraviti da je riječ o vozilu dugom samo 4634 mm. Tu je i akustično i atermično vjetrobransko staklo, kao i dodatno zatamnjena stražnja stakla.

Vozačka ploča se sastoji od trodjelnog digitalnog instrumenta koji ispunjava sve zadaće, no ne bi mu škodilo dizajnersko osvježenje. Tu je i jako koristan head-up zaslon, koji projicira podatke na podiznom zaslonu. Što se središnjeg multimedjalnog zaslona tiče tu je dobro poznati Renaultov R-LINK 2 - okomito postavljeni dodirni zaslon dimenzija 8,7 inča s DAB funkcijom. Uz 'Navigaciju' na raspolaganju su vam karte i informacije o prometu od TomTom Traffic-a , hands-free pozivanje putem Bluetooth-a, omiljene glazbe u multimedijskom području. U R-LINK trgovini naći ćete brojne korisne aplikacije, internetske usluge i dodatne funkcije koje će vam pomoći 'u hodu'. Tu je i opcija integracije pametnih telefona putem Apple CarPlay i Android Auto. Ovdje možete odabrati i prikazati odabrane aplikacije i funkcije pomoću zaslona osjetljivog na dodir R-LINK 2 ili glasovnom kontrolom. Treba spomenuti i izvanredan BOSE® Surround Sound System + R-Sound efekt s 12 zvučnika.

Od sustava pomoći vozaču spomenuti ćemo samo neke, poput: Aktivni tempomat, LDW - sustav upozorenja o promjeni voznog traka, Sustav za nadzor mrtvog kuta, Pomoć pri parkiranju 360°, Sustav za parkiranje slobodnih ruku Easy Park Assist +, kamera za vožnju unatrag, Upozoritelj za sigurnosni razmak. Zanimljivo je i rješenje modularnog preklapanja s jednim dodirom, koje omogućava da se nasloni stražnjeg sjedala i opcijska pojedinačna sjedala u trećem redu spuštaju pojedinačno ili istovremeno pritiskom prsta.

Motor Blue dCi 150 i EDC automatski mjenjač

Naš testni model je imao najjaču dizesku izvedbu motora Blue dCi 150, a riječ je o četverocilindričnom turbo motoru obujma 1749 cm³ snage 150 KS (110 kW) sa start/stop sustavom, uz najveći okretni moment lijepih 340 Nm pri 1750 okr./min. Rekli smo već i to da je naš model bio uparen sa 6-brzinskim EDC automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. U Renaultovom EDC mjenjaču s dvostrukom spojkom, prebacivanje stupnjeva prijenosa preuzimaju isključivo električni servomotori. Prednost je manja potrošnja energije, a time i manja potrošnja nego kod hidrauličkog mijenjanja brzina. Vozač također može mijenjati brzine i ručno pomoću funkcije impulsa. Ubrzanje našeg modela od 0 do 100 km/h je solidnih 11 sekundi, a krajnja brzina 200 km/h.

Parametri vožnje definirani su u četiri unaprijed programirana načina rada. S druge strane, moguće je mijenjati postavke interijera.

Program 'Comfort' dizajniran je za maksimalno opuštanje. To znači da automatska klima kontrola radi punom snagom, a upravljanje je glatko. EDC mjenjač i papučica za gas djeluju u udobnom i suvremenom ekonomičnom 'neutralnom' načinu rada. Aplikacija 'R-Sound Effect' u Renaultu R-LINK 2 proizvodi umirujući, snažan zvuk motora. Program 'Eco' optimizira vozilo za minimalnu potrošnju goriva. U tu se svrhu smanjuju snaga i okretni moment motora, a istovremeno se smanjuje i rad automatske klimatske kontrole. Uz to, ekonomična karakteristika papučice za gas ubrzava vozača u načinu vožnje orijentiranom na potrošnju. Postavka amortizera i upravljanja upravljanjem u 'Comfort' načinu rada, prijenos EDC prebacuje se ranije. Program vožnje 'Sport' nudi maksimalnu okretnost i najveći mogući užitak u vožnji kroz sportski zvuk i značajke izravnog akceleratora. EDC prijenos nastavlja mijenjati stupnjeve prijenosa i, ako je potrebno, prebacuje se prema dolje dok se upravljač dinamički podešava. Program 'Neutral" odlikuje se ravnotežom u smislu kontrole prijenosa i podešavanja papučice gasa. Automatska kontrola klime ne podliježe ograničenju snage. U osnovnom postavljanju način rada 'Perso' djeluje slično kao i program 'Neutral', ali vozač može miješati 'personificirano' pojedinačne elemente konfiguriranih programa i sastaviti svoj vlastiti pojedinačni način vožnje. Svakom programu je dodijeljena posebna boja za ambijentalnu rasvjetu i za prikaze u vozačevoj instrumentnoj grupi i na zaslonu Renault R-LINK 2.

Nikako se ne može se reći da motoru nedostaje snage, a proizvođač navodi prosječnu kombiniranu potrošnju od samo 4,8 litara na 100 km (WLTP), emisiju CO₂ u kombiniranim uvjetima 127 g/km (WLTP), no to ipak ovisi prije svega o načinu vaše vožnje, kao i ukupnoj težini praznog ili punog vozila.

Ovjes prednjih kotača je McPherson s donjim trokutastim podokvirom, dok je stražnja osovina torzijske grede u obliku slova H sa opružnim oprugama i dijagonalno postavljenim amortizerima idealno rješenje. Dizajn impresionira svojim malim površinama i dobrim ponašanjem u zavojima. Čak i sa ovim relativno, neuobičajenim dimenzijama guma Grand Scénic lijepo leži na cesti, a vibracije i udarci neravnina prometnice ne osjete se toliko da bi vožnja bila neudobna.

Za kraj, cijena Grand Scénica počinje od 171.000 kn (s PDV-om i PPMV-om), a cijena našeg Grand Scénica Initiale Paris Blue dCi 150 EDC bez opcija i trošarine s PDV-om je 256.369 kn. S dodatnim opcijama na našem testnom modelu i dodatnim popustom cijena je sa svim davanjima 275.498 kuna.

  • +36
Renault Grand Scénic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.