velik odaziv

Ministar Dabro na sajmu u Gudovcu najavio nove mjere i natječaje za poljoprivrednike

13.09.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam na kojemu se ove godine okupilo više od 400 izlagača iz Hrvatske i desetak stranih država, otvoren je u petak na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara

Trodnevna sajamska manifestacija odvija se na stotinjak tisuća četvornih metara površine, a sve izložbene površine su zauzete.

Na Državnoj izložbi stoke koja se održava u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede bit će izloženo 400-tinjak grla 180 hrvatskih izlagača, uključujući komercijalne i izvorne hrvatske pasmine čiju će kvalitetu ocjenjivati domaći i međunarodni suci.

Novi rekord na sajmu

Na Jesenskom sajmu bit će izloženo i 130 grla konja, što je novi rekord.

Održavaju se i manji specijalizirani sajmovi poput sajmova grijanja i obnovljivih izvora energije (Peti element), opreme za stočarstvo, kontinentalnog turizma, Eko sajma i Drvnog svijeta. Država partner je Ukrajina, a županija partner je Virovitičko-podravska.

Otvarajući sajam, ministar poljoprivrede Josip Dabro najavio je sektorske natječaje.

Dabro najavio nove mjere za poljoprivrednike

"Najavili smo da nam je cilj povećanje poljoprivredne proizvodnje kroz meso, mlijeko, voće i povrće, a sada najavljujem da ćemo u narednom razdoblju ići ćemo s mjerom sektorskih natječaja i stvoriti preduvjete za sektorske natječaje tako da budemo sigurni da potporu dobiju svi oni koji je trebaju dobiti", poručio je.

"Obveza svih nas na čelu s ministarstvom je da budemo podređeni poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Dabro.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je važnost upotrebe novih tehnologija spomenuvši geotermalnu bušotinu koja se nalazi 800-tinjak metara od sajma. Energija iz te bušotinu upotrebljavat će se na 150 hektara planirane poslovne zone u obližnjem Velikom Korenovu, rekao je.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić naglasio je da su sajmovi Bjelovarskog sajma nezaobilazni za hrvatske poljoprivrednike već više od tri desetljeća i izlagačima poželio što više uspješnih poslova.