marin strmota:

'Neće novac potaknuti mlade ljude da imaju više djece'

02.01.2018 u 21:35

Bionic
Reading

Demografska slika Hrvatske svake je godine sve lošija. Sve je više umrlih, sve manje rođenih. U 2016. rodilo se 4.234 djece manje nego četiri godine prije. Istodobno, 2016. bilo je 14.005 više umrlih nego rođenih.

Ako se trendovi uskoro ne promijene, pitanje je koliko će nas biti u ne tako dalekoj budućnosti.  Vrlo brzo vidjet ćemo hoće li učinka imati najavljene mjere demografske obnove za koje je Vlada predvidjela oko milijardu kuna. 

Gost središnjeg HRT-ovog Dnevnika bio je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju. 'Mjere demografske obnove dobar su početak koji će se moći dalje nastavljati i širit će se sukladno gospodarskom rastu i jačanju daljnje svijesti koliko je zapravo demografija bitna i koliko je ulaganje u djecu, u stanovništvo pitanje opstanka', rekao je Strmota.

'Nakon povećanja porodiljnih naknada krenuli smo u izmjenu zakona o dječjem doplatku. Širimo bazu korisnika i prema našim simulacijama nakon izmjena zakona o dječjem doplatku u taj sustav bi upalo 50 posto više kućanstava i 40 posto više djece nego sada. Bitno je naglasiti da takav sustav ima u sebi ugrađen pronatalitetan dodatak odnosno 500 kuna za treće i četvrto dijete, što bi predstavljalo jedan materijalni efekt i pomoć obiteljima', rekao je Strmota, i naglasio kako svi očekuju rezultate preko noći, ali to zapravo ovisi o svim akterima u društvu. 

'Ne postoji materijalna potpora koja će potaknuti mlade ljude da imaju više djece. Ključno pitanje je kako da mladima osiguramo položaj i što možemo učini da djeca budu poželjna u društvu', kazao je Strmota za HRT.

  • +24
Prve bebe rođene u Novoj godini Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL