obavijest hzmo-a

Odlična vijest za umirovljenike: Čeka ih druga najveća stopa usklađivanja mirovina od 1999.!

23.08.2024 u 12:12

Bionic
Reading

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) održanoj u petak donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. srpnja 2024. koja iznosi 13,17 eura, a izračunana je na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku

Riječ je o dosad drugoj najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999., od kada se primjenjuje usklađivanje mirovina dva puta godišnje, odnosno od 1. siječnja i 1. srpnja prema odluci o aktualnoj vrijednosti mirovine (prošlogodišnja stopa povećanja 1. srpnja 2023. iznosila je 8,42 posto).

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne bruto plaće.

Udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto , što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće, tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2024. iznosi 7,46 posto.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u rujnu (s mirovinom za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2024.

Na sjednici su donesene i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2024., prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2024. iznosi 13,58 eura, te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2024., prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 301,92 eura.