KULTURNI RATOVI

Kim Gordon je još jedna legenda koja ne voli Taylor Swift. A vi?

18.07.2024 u 10:46

Bionic
Reading

Kim Gordon, nekadašnja basistica kultnog benda Sonic Youth koja i u sedamdesetima figurira kao autoritet u svijetu rock glazbe, još je jedna glazbena legenda koja je izrazila negativno mišljenje u općoj polarizaciji stavova oko najpopularnije pop zvijezde današnjice Taylor Swift

O Taylor Swift, čini se, nemoguće je nemati mišljenje. No dok su u prošlom desetljeću, za vrijeme obračuna s hip hop otpadnikom po imenu Kanye West, progresivna imena popularne kulture listom stajala uz napadnutu Swift, danas, kad je prva pop milijarderka Amerike na tronu, sve je više oportuno kritizirati njezin lik i djelo.

Prvi recentniji obračun koji je otvorio polje za njezino kritiziranje dogodio se 2022., kad je Damon Albarn, frontmen bendova Blur i Gorillaz, pomalo neinformirano na tadašnjem Twitteru ustvrdio da Swift 'ne piše svoje pjesme sama'. Sasjekli su ga tada brojni kolege, od Aarona Dessnera, gitarista The Nationala i autora koji piše pjesme za nju, pa do Liama Gallaghera, koji je u svom sarkastičnom stilu rekao da Albarn lupeta jer se u pjesmama Swift 'čuje da ih piše sama'.

  • +4
Snimanje spota Taylor Swift za pjesmu 'Fortnight' Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ove su se godine, u kojoj je objavila 'The Tortured Poets Department', svoj možda i najlošiji album od eksplozije slave, čak dvije legende pop i rock glazbe odvažile dati ne pretjerano afirmativne komentare o njoj. Courtney Love, osnivačica grupe Hole i supruga pokojne grunge legende Kurta Cobaina, za BBC Radio 6 rekla je da Swift 'možda jest sigurno mjesto za cure, no da nije važna ni zanimljiva kao umjetnica'. Neil Tennant iz Pet Shop Boysa pak u razgovoru za Guardian zapitao se gdje su njezini hitovi. 'Što je njezina Billie Jean?' rekao je.

Najnoviji komentar stiže od Kim Gordon, legendarne basistice i pjevačice poznate nam po radu s bendom Sonic Youth, ali i uspješnoj solo karijeri. Za razliku od Swift, 71-godišnja Gordon ove godine objavila je svoj najbolji solo album, 'The Collective', čijim industrial trap zvukom uspijeva uhvatiti duh vremena.

Na pitanje koje joj je najkontroverznije mišljenje o pop kulturi, Gordon za Guardian kaže: 'Ne znam je li to kontroverzno, ali nisam baš obožavateljica Taylor Swift. Ne mogu reći kako njezina glazba zapravo zvuči. Kad su pop ikone u pitanju, odabrala bih Billie Eilish', kaže Gordon.

Pozicije su, dakle, zauzete, a u anketi u nastavku i vi možete reći svoje mišljenje o glazbi Taylor Swift.