danas i sutra

Opera na vrhu Petrove gore: Održava se finalni čin projekta Musicville

04.10.2024 u 11:27

Bionic
Reading

Treći i finalni čin suvremene opere Musicville pod nazivom 'Spomenik nježnosti' održat će se od 4. do 5. listopada 2024. na Petrovcu - najvišem vrhu Petrove Gore

Performans će se odviti kroz dva dana, s velikim finalom 4. listopada 2024. ispred Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna u vrijeme zalaska sunca počevši od 18 sati, nakon čega slijedi MOJO obiteljski piknik uz radio Yammat.fm. Sljedeći dan, 5. listopada 2024. u 10 sati, pridružite se performativnom audio-vizualnoj šetnji kao epilogu stazom Rimski put sa startom ispred lovačkog doma Muljava.

'Kultni Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna, evokativni simbol zamrznut u vremenu, nijemi svjedok hrabrosti boraca za pravdu tijekom Drugog svjetskog rata, stoji na vrhu Petrove gore. Ova monumentalna građevina, smještena na najvišem vrhu planinskog lanca, služi kao dirljivo svjedočanstvo trajnog duha otpornosti i jedinstva. Mnoštvo suvremenih i klasičnih elemenata stapa se u završnom činu Musicvillea, kombinirajući zaštitu okoliša, prirodu, lokalne priče i tradiciju kroz delikatnu alkemiju svjetla i melodije. Dok posjetitelji kreću u kontemplativnu šetnju okolnim stazama, potiče ih se da se uključe u njihove duboke priče, stvarajući nove veze i sjećanja usred drevnih šuma Petrove Gore', stoji u priopćenju.

Musicville je europski projekt između Slovenije, Austrije i Hrvatske koji transformira klasični europski glazbeni oblik opere kroz inovativnu i kreativnu suradnju. Rezultat su tri različite priče inspirirane ekološkom osviještenošću, prirodom, lokalnom povijesti i tradicijom.

Publika će imati priliku uživati u eksperimentalnim etno melodijama produciranima ekskluzivno za Musicville, uz dosad neviđene vizuale i scenografiju, koja će aktivirati osjetila i uprizoriti scene 'Spomenika nježnosti' ('Monument of Tenderness') te otkriti koje se mistično biće kreće kroz šumu, šušti drvećem i obavija spomenik. Glazbu, izvedbu i vizuale potpisuju Musicville umjetnici u suradnji s Ivanom Marušićem Klifom i mentorima Sarom Renar, Vaskom Atanasovskim i Karolom Sakotnik.

Nakon izvedbe publiku će aktivirati Yammatov MOJO Sound System family picnic uz već kultni set Ivone Kovačević, a na Yammatu će se moći slušati i live stream svih događanja završnice Musicvillea.

Nakon velike završnice, u subotu u 10 sati slijedi epilog, vođeni sound walk poučnom planinarskom stazom Rimski put koji kreće od lovačkog doma Muljava, uz priliku za organizirani posjet spomeniku i poglede s vrha Veliki Petrovac koji oduzimaju dah.