okusi dalmacije

Britanci otkrivaju top pet restorana koje treba posjetiti na odmoru u Hrvatskoj

12.08.2024 u 18:43

Bionic
Reading

Svježih, lokalnih proizvoda ima u izobilju duž cijele zadivljujuće hrvatske obale. Britanski Mirror je izdvojio pet najboljih restorana na koji obratite pozornost na svom putovanju Jadranom

Za mnoge putovanje u Hrvatsku predstavlja upijanje sunca, uživanje u čitom moru i opuštanje (ili možda zabava), ali to je i raj za gurmane. Sa top proizvodima koji su lako dostupni duž zadivljujuće obale zemlje, nije ni čudo što ima toliko vrhunskih restorana u popularnim mjestima za odmor. Ovih pet, prema Mirroru najboljih koje možete pogledati na svojoj sljedećoj avanturi po Jadranu.

Don Dino, Trogir

Smješten na malom, otvorenom trgu, samo nekoliko koraka od drevne gradske luke, smjestio se ovaj obiteljski vođen restoran koji poslužuje razne vrste svježe ribe i školjki, autentična mesna jela i svježe pripremljenu tjesteninu. Njihovo prepoznatljivo jelo je sushi od grdobine punjene višnjama, obložene hrskavim tijestom i poslužene s pikantnim umakom od jogurta ili ukusni crni rižotu od sipe i svježoj grdobini. Don Dino također otvaraju vrata za doručak, nude acai zdjelice i tost s avokadom, kao i laganije ručkove. Imaju opsežnu vinsku kartu, te navode da priznati da su njihova domaća vina bila prilično impresivna.

čarobni jadran

Biser Korčule koji se isplati posjetiti: Plaža Vaja oduševljava turiste željne osame

Pogledaj galeriju

Black Papper, otok Hvar

Ušuškan u strmoj uličici nedaleko od glavne gradske luke grada Hvara, nalazi se restoran Black Pepper. Svaki centimetar stepenica zauzet je stolovima za goste, a tu je i šarmantno unutarnje dvorište. Jelovnik je možda mali, ali je prepun okusa. Preporučaju odrezak od tune poslužen s bulgar pšenicom i brancinom koji se topi u ustima s komoračem od jabuke i smeđim maslacem. Za divan početak gozbe preporučuju domaći likerom od latica ruže, a za seserte kažu da su 'doista inventivni'. Među njima se ističe 'camembert kutija' od bijele čokolade koji sadrži tučeni sir punjen džepićem od trešanja i malina.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Lola, Vis

Smještena niz sporednu ulicu u privatnom ograđenom vrtu, Lola je kreacija španjolsko-hrvatskog para koji je uspješno spojio obje kulinarske kulture kako bi stvorio izniman jelovnik u prekrasnom okruženju. Od svježih morskih plodova i ribe, uključujući jadranski riblji paprikaš, do tradicionalne, sporo kuhane janjetine i sočnih odrezaka, za svakoga ima ponešto. Dostupne su i vegetarijanske i veganske opcije. Za sabljarku pišu da je 'bila najbolja koju su ikad kušali', svježa, kremasta i savršeno kuhana, a pratili su je lagano pirjani krumpiri prema njihovim željama.

Filipi, Korčula

Ovaj restoran koji preporučuje Michelinov vodič, smješten je unutar zidina starog grada u Korčuli i gleda na kopno i na najbliže otoke, nudeći poglede koji jednostavno oduzimaju dah. Kuhinja je tradicionalna s posebnim naglaskom na morske plodove, dostupna kao set jelovnik od tri ili četiri slijeda ili degustacijski jelovnik. Vinska karta je impozantna, s vinima iz vlastitog vinograda. Probali su nekoliko sireva s otoka Paga, koji su varirali u intenzitetu i bili su posluženi s orašastim plodovima i voćem, a potom su imali slijed carpaccia od brancina i sardina. Glavna jela od crnih arancina od sipe i brancina s blitvom i krumpirom bila su 'zadovoljavajuće izdašna', ostavljajući dovoljno mjesta za mali desert od maslinova ulja i čokolade te sorbet od jagoda.

UVALA KNEŽE

Na Korčuli smo pronašli uvalu koju obožavaju nautičari, ali i windsurferi

Pogledaj galeriju

Restoran Dubrovnik

Još jedan restoran koji preporučuje Michelinov vodič, Dubrovnik nudi natkriveno objedovanje na otvorenom i skriveno stubište koje vodi do privatnog dvorišta na krovu s poznatom terasom. Poznat po svom šarmantnom ambijentu i toplom, ljubaznom osoblju, nije jeftin, ali pruža nezaboravno iskustvo objedovanja, služeći neke od najboljih jela u Dubrovniku. Tu je i à la carte jelovnik s delicijama poput romba s komoračem i bundevom te jastoga s kremom od pastrnjaka i suhim malinama. Predjela uključuju klasike kao što su foie gras i tartar od goveđeg mesa, kao i hobotnicu s crnim tartufom i jakobove kapice s kozjim sirom i vrganjima. Tu je i opsežna vinska karta koja uključuje vina iz Španjolske, Italije, Francuske i Hrvatske.

FESTIVAL SVJETLA

Dubrovnik kakav još niste vidjeli: Gradske znamenitosti i ulice kao kulisa svjetlosnih instalacija

Pogledaj galeriju