22. lipnja

Dan kolutića od luka: Popularni prilog ima svoj praznik

22.06.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Amerikanci 22. lipnja slave National Onion Rings Day, odnosno Nacionalni dan kolutića luka. Taj ukusni zalogaj luka pržen u dubokom ulju popularan je i u Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Australiji, nekim dijelovima Azije, a posljednjih godina i u Hrvatskoj te se može naći u nekim trgovinama i restoranima

U Sjedinjenim Državama kolutići luka popularni su u različitim zalogajnicama i restoranima brze hrane. Omiljeni su jer spajaju nježnost i slatkoću luka s hrskavošću nastalu prženjem. Spravljaju se relativno jednostavno - luk se nareže na kolute ili trakice, uvalja u smjesu za pohanje ili umoči u tijesto te prži u dubokom ulju, dok ne postane hrskav i dobije zlatnosmeđu boju. Koluti luka često se poslužuju kao prilog ili predjelo i obično su popraćeni umacima kao što su ranch, kečap ili BBQ.

Iako je točno podrijetlo kolutića luka pomalo nejasno, recept za verziju tog jela s parmezanom objavljen je u britanskoj kuharici iz 1802. pod naslovom 'The Art of Cookery, Made Easy and Refined' (Umijeće kuhanja na jednostavan i profinjen način). Napisao ju je kuhar po imenu John Mollard, a zanimljivo je da se njegovi rani kolutići luka zapravo nisu toliko razlikovali od pržene grickalice u kojoj uživamo danas. Njegov recept za 'pohani luk', kako je nazivao kolutiće, uključivao je umakanje ploški luka debljine pola inča (1,27 cm) u tijesto, prženje u svinjskoj masti i posluživanje s umakom od otopljenog maslaca s dodatkom senfa.

Međutim pojava pohanih kolutića luka u restoranskom stilu može se pratiti unazad do 1920-ih i sada već nepostojećeg teksaškog lanca restorana pod imenom The Pig Stand. Budući da je malo vjerojatno da su kuhari Pig Standa znali za Mollardov recept, sasvim je moguće da su kolutići luka 'izumljeni' dva puta. Uostalom, kažu da veliki umovi misle jednako, a kolutići luka svakako su dobra i ukusna ideja.

Bilo kako bilo, onion rings stekli su široku popularnost kao brza hrana zahvaljujući lancu restorana A&W-u (također poznat kao Allen & Wright Restaurants, a najstariji je danas postojeći američki lanac te posluje od 1919.), koji ih je počeo posluživati 1960-ih.

Nema ničeg što čovjek ne bi volio u vezi pohanih kolutića luka. Kada se pravilno pripreme i umaču u, recimo, ljutkasti umak, fini zalogaji daju primamljiv spoj okusa i tekstura. U Sjedinjenim Državama, ali i drugdje u svijetu ima bezbroj restorana poznatih po svojoj sposobnosti pretvaranja luka u ukusne pohane kolutiće. Njihove recepture se razlikuju, ali kod svih se ističe da su rađeni ručno, što znači pomno i s neodoljivim malim odstupanjem u veličini i debljini. Uglavnom se izdvajaju dvije vrste priprave – valjanjem u brašno i mlaćenicu te brašno za prženje (dva puta) ili umakanje u tijesto (često pivsko).

Kada je u pitanju sirovina, na tržištu postoji mnogo vrsta luka, ali u nas uglavnom tri - žuti, bijeli (srebrenac) i ljubičasti. Možete odabrati bilo koju od ovih vrsta, a predlažemo isprobavanje sve tri da biste našli svog favorita (mnogi se kunu u srebrenac).

Predlažemo da Dan kolutića luka proslavite svojim prvim pokušajem. Ove godine 22. lipnja sretno pada u doba vikenda, ali nitko vam neće zamjeriti ako slasni dan proslavite i mimo svečanog datuma. Možda tijekom godišnjeg odmora, bez obzira što ljetne vrućine baš i nisu idealne za prženu hranu.