Forbesov godišnji popis 10 najzanimljivijih restorana za narednu godinu – sada u svom 11. izdanju – ponovo bilježi puls gastronomskog svijeta, nudeći pogled na stolove koji obećavaju da će 2025. oduševiti svoje goste.
Forbes je opet okupio svoje stručnjake i rezultat je kolekcija restorana koji prkose konvencijama i potiču maštu - od Il Milionea u Barceloni, Lasarteovog ekskluzivnog kulinarskog putovanja s tri Michelinove zvjezdice za samo osam gostiju, spajanjem svjetla, zvuka i mirisa u impresivnu priču nadahnutu istraživanjima Marka Pola, do bečkog Doubeka, otvorene kuhinje samo na drva koja spaja nordijske, srednjoeuropske i japanske okuse u ugodnoj, kreativnoj atmosferi.
U obrazloženju liste Forbesova autorica Ann Abel kaže da osim restoranske industrije, bujaju i nagrade, sve ih je više, o mnogima od njih pišemo i u ovoj rubrici. No, kaže, ovo nije jedna od takvih top-listi. Umjesto toga, autorica članka pitala je za mišljenje 'profesionalne gurmane', kojima je zajednički nazivnik potraga za inovacijama u gastronomiji: filmaša i gastro ambasadora Kristiana Brask Thomsena, novinarku i poduzetnicu, bivši supermodel Aiste Miseviciute, te gastro-influencera Flipa Dejaegherea.
Lista koju su složili donosi neke nove restorane, ali i neke koji su dosad bili 'ispod radara'. Važno je da ih nisu rangirali, posloženi su abecednim redoslijedom.
Avatara (Mumbai, Indija)
Indijska kuhinja probija se prema kulinarskom vrhu, a Mumbai je definitivno grad novih horizonata. Stopostotno vegetarijanski restoran Avatara u Mumbaiju otvoren je prije nekoliko mjeseci i oduševit će svako avanturistički raspoloženo nepce. Najljepša gastronomska umjetnička djela, koja su kreirali chef Rahul Rana i njegova ekipa i koja se isključivo temelje na povrću, pokazat će vam da nema ograničenja za postizanje te vrhunske razine finoće. Oni koji su kušali, kažu da svaki zalogaj izaziva intenzivan osjećaj sreće.
Casa Buono (Trucco, Italija)
Chef Antonio Buono mnogo je godina proveo kao glavni chef slavnog restorana Mirazur by Mauro Colagreco, prije negoli je radio s legendarnim španjolskim chefom Santijem Santamarijom. Sada, sa svojom suprugom Valentinom, dočekuje goste u skrovitom restoranu-dragulju u dolini Roja u Liguriji. Gost može očekivati kreacije pune okusa, s pozornošću poklonjenom terroiru mora i planina, ali i bitnim utjecajem tradicionalne ligurske kuhinje. Michelinova zvjezdica za Casu Buono, tvrde znalci, samo je prva od tri, što dokazuju činjenicom da svi koji su posjetili restoran čeznu za sljedećim posjetom.
Couleurs de Shimatani (La Ciotat, Francuska)
Restoran džepne veličine, sa samo nekoliko sjedećih mjesta, vodi bračni dvojac Yuichiro i Mika Shimatani, koji su prethodno radili u AM s tri zvjezdice Alexandrea Mazzije u Marseilleu - Yuichiro kao sous-chef i Mika kao slastičar. Od otvaranja prije tri godine, lokal je brzo zaradio Michelinovu zvjezdicu. Par je jedino osoblje u restoranu koji je otvoren samo za ručak i, ujedno, vjerojatno jedan od europskih restorana gdje je trenutačno najteže dobiti rezervaciju. Kuhanje majstorski spaja mediteranske i japanske utjecaje, izvedeno s visokom preciznošću od najboljih i najsvježijih namirnica koje se mogu pronaći u suncem okupanoj Provansi.
Dosa at Mandarin Oriental Mayfair (London, Ujedinjeno kraljevstvo)
Riječ 'dosa' znači 'stručnjak' na korejskom, što je čini prikladnim imenom za najnoviji korejski fine dining restoran u Londonu, kojeg je otvorio američki chef Akira Back rođen u Seulu. Dosa predstavlja slavlje korejskih korijena chefa Backa i izvršnog chefa Kima Jihunaa, nudeći uzvišeno iskustvo objedovanja koje ističe mješavinu autentičnih korejskih okusa s daškom francuskih tehnika. Večera u Dosi nije samo obrok, već i putovanje, uzdignuto izvrsnim sparivanjem s vinima, koje je osmislio Maxime Maiani, odvjetnik koji je postao izvanredni sommelier.
Doubek (Beč, Austrija)
'Zamislite da su se Aska u New Yorku, Jordnær u Kopenhagenu i Ekstedt u Stockholmu našli u ménage à trois, a njihovo ljubavno dijete bila je otvorena kuhinja samo na drva koja je kuhala izuzetno ukusne i kreativne kombinacije nordijskih, srednjoeuropskih i japanskih okusa posluženih u Darth Vaderovoj udobnoj čekaonici s Milesom Davisom koji svira trubu u kutu' opisuje Doubek Kristian Brask Thomsen. Tek godinu dana star i vrlo neobičan restoran za austrijsku prijestolnicu, za sada je još uvijek ispod radara, što će se uskoro promijeniti. Jela koja otkrivaju chefa velike osobnosti i razigrane kreativnosti, prepuna su proteina i odličnih okusa, spravljena od namirnica vrhunske kvalitete. Mladi par koji vodi restoran napravio je sjajne temelje da ga vine u impresivne visine.
Faro at MONA (Hobart, Australija)
Kao i sve ostalo u MONI (Muzej stare i nove umjetnosti) u Tasmaniji, Faro je nekonvencionalan koliko god to može biti. Čak i ako ga pronađete, odvest će vas kroz veliki labirint suvremene umjetnosti i instalacija, vizualnih umnih igara i seksualnih prizvuka, prije nego što uđete u skrivenu blagovaonicu u trokutastom krilu muzeja, koji strši iznad rijeke s mirnim pogledom na vodu kroz prozore od poda do stropa. Jednako ekstravagantan, ležeran i neobičan, s ružičastim mramornim stolovima, baršunastim stolcima, elegantnim drvenim šankom i neobičnim izvođačem, Faro krase i jela potpuno neortodoksnog chefa Vincea Trima. Njegov meni osmišljen je tako da nadopuni MONA-inu izložbu Namedropping, koja istražuje našu opsjednutost slavom i traje do travnja. Primjer? Keramička replika srednjeg prsta vlasnika Davida Walsha dizajnirana je da se rabi kao posuda za jelo od toplog sira comtéa, žumanjka i tartufa.
Il Milione, Lasarte (Barcelona, Španjolska)
Il Milione novo je kulinarsko istraživanje s tri Michelinove zvjezdice u režiji slavnog restorana Lasarte, odvojenom od ostatka restorana, u prostoru s pogledom na kuhinju (svojevrstan restoran u restoranu). Il Milione služi jedinstveni jelovnik za samo osam gostiju i zaokuplja sva osjetila pažljivo dizajniranim ambijentom koji stapa svjetlo, zvuk i miris u jedan doživljaj. Od trenutka kada zakoračite u tu intimnu prostoriju, postaje vam jasno - to nije restoran, već to je pripovijest u kojoj je svaki slijed novo poglavlje. Nadahnuta neustrašivim duhom Marka Pola i legendarnim istraživanjima, ova potraga, vođena kreativnošću chefova Paola Casagrandea i Martína Berasateguija, više se odnosi na putovanje negoli na konačno odredište.
Inter Scaldes (Kruiningen, Nizozemska)
Nizozemski kulinarski spomenik prošle je godine pronašao nove stanovnike. Jeroen Achtien i njegova supruga Sanne novi su vlasnici Inter Scaldesa, koji je pod prijašnjim vlasnicima držao tri Michelinove zvjezdice. Novi vlasnici odmah su uknjižili dvije, što ne čudi jer je chef Achtien svoje vještine naučio u čuvenome De Librijeu s tri zvjezdice, prije nego što je skupio mnoge gastronomske nagrade u vlastitom restoranu u Švicarskoj. Ne samo novi val kreativnosti koji je stigao do obala Zeelanda, već i renovirana vila čine taj restoran jednim od najizazovnijih u Beneluksu. Nema potrebe odlaziti nakon večere, jer Inter Scaldes ima i sobe, koje ujutro omogućuju uživanje u iznimnom doručku iznenađenja.
Smyth (Chicago, SAD)
Smyth je američki fine dining restoran s tri Michelinove zvjezdice, koji rabi koncept posluživanja niza kreativnih i vrlo ukusnih malih zalogaja. Premda već ima najvišu ocjenu uglednog vodiča, riječ je o nedavnoj gastro senzaciji Chicaga. Ipak, nije tipični fine dining, jer je ležeran, s toplim tonovima drva, bez stolnjaka i golemom otvorenom kuhinjom koja gosta poziva da budu dio predstave. Ambijent je opušten, gotovo kao stan dobrog prijatelja iz susjedstva, gdje se pazi na svaki detalj, ali ništa nije pretjerano. Jelovnik je prepun odvažnih jela s neobičnim kombinacijama namirnica, sve je naizgled jednostavno, ali vrlo precizno spravljeno i nevjerojatno ukusno. Ako volite gastro avanture, Smyth je nešto za vas.
Tokuha Motonari (Kyoto, Japan)
Prije nego što je otvorio Tokuha Motonari u prosincu 2023. (i odmah dobio Michelinovu zvjezdicu), chef Shinya Matsumoto usavršavao je svoje kulinarske vještine u cijenjenoj instituciji Wakuden u Kyotu. Iskustvo veletrgovca ribom produbilo je njegovo poštovanje za najbolje plodove mora, koje nabavlja pretežno iz regije Hokuriku. Ime restorana dolazi iz odlomka u kineskom klasiku 'Daigaku', koji naglašava važnost marljivosti, pojam koji je iznimno važan Matsumotu. Restoran je specijaliziran za drevnu umjetnost genshiyaki, koja uključuje pečenje u iroriju (jama sa žarom). Matsumotov pristup rabi ugljen za poboljšanje okusa uz smanjenje vlage, što rezultira jelima koja prikazuju rustikalnu ljepotu tradicionalne japanske kuhinje. Primjer jela? Kamonasu patlidžan s misom i morskim ježincem, edamame tofu i ayu (slatka riba) na žaru.