Razmišljate o nekoj slastici na brzinu, no opet morate itekako paziti pri odabiru namirnica i recepta jer vam šteti gluten? Ne morate dalje razmišljati. Isprobajte recept koji rado priprema i omiljena televizijska voditeljica, samo pazite, nakon jedne kriške nećete moći reći - ne!
Ako i ne znate točno što je to gluten, zasigurno ste za isti čuli, budući da nas svakodnevno sa svih strana bombardiraju naglašavajući koje namirnice imaju ili nemaju gluten. Riječ je o ljepljivoj, elastičnoj bjelančevinastoj tvari koju nalazimo u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru, ali i zobi. Laički rečeno, upravo je zbog glutena tijesto onako ljepljivo, ali i elastično.
Mnogi ljudi s vremenom su shvatili kako im upravo gluten ne donosi nimalo dobroga njihovom zdravlju, stoga su se okrenuli bezglutenskoj prehrani. Ako i vi spadate među njih, znajte da na toj prehrani i dalje možete uživati u slatkim desertima. A jedan takav napravila je i objavila na svojoj stranici i Karmela Vukov Colić.
Sastojci:
Za brownie:
- 150 g tamne čokolade
- 2/3 šalice zobenih pahuljica (usitnjenih u blenderu)
- 1/3 šalice kokosovog ulja
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica vanilije
Za cookie:
- 1 šalica zobenih pahuljica, usitnjenih u blenderu
- ¼ šalice mljevenih badema
- 1/3 šalice kokosovog ulja
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ šalice čokoladnih komadića
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Kalup za tortu promjera 20 cm prekrijte papirom za pečenje.
Čokoladu otopite nad parom pa u mlaku umiješajte jaje, vaniliju, ulje i šećer. Dodajte i pahuljice, i prašak za pecivo.
Smjesu rasporedite po dnu pripremljenog kalupa.
Posebno, u zdjeli, pomiješajte sve sastojke za cookie pa dobiveno tijesto nadrobite po smjesi u kalupu. Ako želite, po vrhu pobacajte još malo čokoladnih komadića.
Kolač pecite 20 – 25 minuta.
Ohladite i režite na trokute.