GASTROIKONE

Katalonski Lasarte istražuje granice kulinarstva, rezultat je Il Milione

08.10.2024 u 09:09

Bionic
Reading

Lasarte, gurmanski hram legendarnog chefa Martína Berasateguija u Barceloni i prvi restoran koji je u Gaudijevu rodnom gradu uknjižio maksimalne tri Michelinove zvjezdice (2017), sada predstavlja Il Milione, novu kulinarsku viziju kojom Berasategui, njegov glavni chef Paolo Casagrande i cijela ekipa Lasartea istražuju granice kulinarske izvrsnosti.

Il Milione je ime dobio prema dnevnicima venecijanskog istraživača Marka Pola, koji je pisao o čudima koja je otkrio tijekom svojih legendarnih putovanja izvan poznatog svijeta u 13. stoljeću. Na isti način, Paolo Casagrande, također podrijetlom iz regije Veneto, usuđuje se istražiti kulinarske granice Lasartea, stvarajući novi degustacijski meni uz uporabu tehnika i sastojaka otkrivenih tijekom njegovih putovanja i putovanja Martína Berasateguija.

Ta nova kulinarska vizija Lasartea odvija se u ekskluzivnoj privatnoj prostoriji, ranije poznatoj kao Chef’s Table, privilegiranom prostoru na prvom katu restorana, s atraktivnim pogledom na kuhinju. Kako bi ga pretvorili u okruženje za Il Milione, tvrtka Makeat, specijalizirana za gastronomske inovacije, i Domingo Estudio, kreativni dizajnerski studio, potpuno su obnovili prostor. Sada on uključuje i pomno odabranu zvučnu podlogu, programirano osvjetljenje i aromatični ambijent za stimuliranje osjetila, što sve zajedno predstavlja suptilno i elegantno poboljšanje doživljaja objedovanja.

Il Milione je, konkretno gledano, kulinarsko putovanje u trajanju od tri i pol sata za najviše osam osoba, i to kroz omiljene kulinarske regije Paola Casagrandea i Martína Berasateguija - Veneto, Baskiju i, prije svega, Mediteran, ali i Aziju i Latinsku Ameriku. Meni od 13 sljedova, osmišljen isključivo za ovo mjesto, karakterizira iznimna definiranost i čistoća okusa, iznimna ljepota prezentacije i vrhunska kvaliteta namirnica.

U osmišljavanje tog 'putovanja' bila je uključena čitava ekipa Lasartea. Joan Carles Ibáñez, maître d' i glavni sommelier restorana, vodi čitav doživljaj koji je opremljen ekskluzivno dizajniranim posuđem, čašama i priborom za jelo najviše kvalitete, kao i iznimnim prirodnim tekstilima. Uz to, Ibáñez nudi tri kombinacije sparivanja menija s vinima, koje uključuju probrane španjolske etikete, kultne međunarodne marke i najbolje cuvée slavne šampanjske kuće Maison Krug, inače pojma za vizionarsku nekonformističku filozofiju. Xavi Donnay, glavni slastičar Lasartea, na čelu je odjela zaduženog za preddesert, desert i petit-fours, čime još jednom dokazuje zašto ga je The Best Chef Awards 2020. proglasio Najboljim svjetskim slastičarem.

  • +10
Il Milione Izvor: Lasarte / Autor: Promo

No Il Milione, dakako, nije samo prostor, već i kulinarsko istraživanje jedne od najdugovječnijih i najuglednijih ekipa fine dininga u svijetu, čije je polazište pitanje: Što je više od izvrsnosti?

Evo kako izgleda trenutačni Il Milione:

Sitni zalogaji: Hrskavi amarant, Lažna britvasta školjka, Tart od bundeve, Topinambur origami, Hrskavi lotosov cvijet karabiner kozice

Biseri mora: Kamenice

Svila: Maslac i kavijar

Podrijetlo: Millefeuille od gusje jetre, dimljene jegulje, mladog luka i zelene jabuke

Svića: Naša hobotnica i lignje na galicijski način

Čuda: Hladni bijeli sok od šparoga, jagoda i kozica

Tisuću godina povijesti: Divlji rižoto s kopna i iz mora

Dubina: Kraljica (ili kraljevska skuša, op.a) na žaru s prženom ribom, korijenom tartufa, rakom s anisom i redukcijom amarena višnje

Zavođenje: Srnetina marinirana u kojiju (kuhana riža i/ili zrna soje koja su inokulirana fermentacijskom kulturom aspergillus oryzae, op.a) s kompotom od naranče i espelette paprike te prozirnim sokom brusnice

Hoshigaki (klasični japanski zalogaj od sušenog voća, op.a): Kaki, maslina i datule

Nektar: Miso, badem, kruška i yuzu

100% kakao

Délices sucrés: Izbor petit foursa

Na koncu, neminovno se nameće i pitanje cijene tog ekskluzivnog doživljaja. Za degustacijski meni Il Milione treba izdvojiti 490 eura po osobi, a za sparivanje s vinima Artemide Wine Harmony dodatnih 340. Ukoliko želite posebnije sparivanje, tu je Wine Harmony Il Milione za 590 eura ili ultra luksuzni Champagne Krug Wine Harmony za 810 eura. Il Milione doživljaj može se rezervirati za minimalno 4 i maksimalno 8 osoba. Doživljaj je dostupan od srijede do subote u dva posluživanja dnevno – u 13 i 20 sati.