Kada dođe jesen volimo jela s gljivama, a ovaj 'rižoto' jednostavan je kao prilog ili kao jelo samo po sebi. Ipak, u njemu ćemo rado zamijeniti rižu pirom te tako dobiti obrok koji obiluje vlaknima i proteinima
Ljubiteljima rižota svidjet će se i njegova inačica u kojoj rižu zamjenjujemo pirom, žitaricom koja se smatra jednom od najstarijih kultiviranih biljaka. Donedavno zaboravljena žitarica obiluje vlaknima, proteinima, vitaminima B skupine te mineralima poput željeza i magnezija, a okusom podsjeća na smeđu rižu ili zob.
Pir je posebno drag onima koji znaju imati probleme s probavom jer je lakše probavljiv u odnosu na neke moderne vrste pšenice, a zbog visokog udjela vlakana, pir doprinosi zdravlju crijeva i dugotrajnoj sitosti.
Sastojci
- 200 g pira
- 15 g suhih vrganja
- 2 žlice maslaca
- temeljac
- 200 g šampinjona
- sol i papar
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
- 25 g parmezana
- mala vezica peršina
Priprema
- Pir prelijte hladnom vodom i ostavite da se namače oko 20 minuta. Dok se pir namače, u manjoj posudi sušene vrganje prelijte s 250 ml vrele vode.
- Ukoliko nemate vlastiti temeljac od ranije, pripremite ga kombinirajući 1 l vode i temeljac.
- U velikoj tavi zagrijte 15 grama maslaca i dodajte šampinjone. Na vama je da odlučite hoćete li ih rezati na ploškice ili na četvrtine. Prepržite ih uz miješanje sve dok se tekućina ne reducira, a zatim lagano posolite i pospite svježe mljevenim crnim paprom.
- Smanjite vatru, dodajte preostali maslac, sitno narezani luk, sitno nasjeckani češnjak i kratko pržite miješajući.
- Dobro ocijedite pir te ga dodajte u tavu sa šampinjonima i miješajte sve dok se pir potpuno ne obloži masnoćom.
- U tavu ulijte vino, lagano kuhajte uz često miješanje da tekućina ispari, a onda dodajte vrganje koje ste prethodno ocijedili.
- Postupno dodajte pripremljeni temeljac (šalicu po šalicu) i nastavite pirjati dok se sva tekućina ne upije, a pir ne skuha. Imajte na umu da je piru potrebno oko 20 minuta.
- Za kremoznost ovog jela dodajte vrhnje za kuhanje i naribani parmezan.