NUTRICIONISTICA DORA BUČAN

Pitanje koje sve muči ovih blagdana: Kako izbjeći prejedanje i gomilanje kilograma?

25.12.2017 u 14:12

Bionic
Reading

Stiglo je najljepše doba u godini, a osim po darivanju i obiteljskom druženju, blagdani su poznati po prekomjernom iću i piću, kojemu rijetki odolijevaju. U razgovoru s nutricionisticom Dorom Bučan tportal doznaje kako se suzdržati od blagdanskog prejedanja i spasiti se od mukotrpnog skidanja nagomilanih kilograma

Prvo na što pomislimo na spomen blagdana je obiteljski ručak i stol prepun tradicionalnih specijaliteta. Purica s mlincima, sarma, francuska salata pa mađarica, božićni keksi i mamina torta, onda sve to fino zalijemo čašom vina ili punča, a uživanje u hrani obično traje danima.

U blagdansko vrijeme pojede se i popije znatno više nego u ostatku godine, a većina nas grešnika vodi se onom 'kako ćemo, lako ćemo'. Važno je uživati u trenutku, govorimo sami sebi, a kad slavlje završi, opet ćemo proklinjati dane kad smo si dozvolili nekontrolirano uživanje u hrani.

Da i ove godine ne biste lupali glavom o zid nakon što vaga pokaže pet kilograma više, razgovarali smo s nutricionisticom Dorom Bučan, predsjednicom Hrvatskog zbora nutricionista, koja je za tportal otkrila kako izbjeći blagdansko prejedanje.

Jedite polako i dobro sažvačite hranu

Nedostatak samokontrole, pretjerivanje u hrani i manjak aktivnosti tijekom blagdanskih dana problem je s kojim se susreće većina Hrvata. Kilogrami ne moraju postati problem ako naučimo biti umjereni u hrani, no to je često teško postići. Pravo je pitanje – kako uživati i istovremeno naći zdravu granicu?

'Kako biste izbjegli nakupljanje neželjenih kilograma tijekom blagdana, važno je slušati organizam i stati s hranom kada on kaže da je dosta. Recept za to je polako je konzumirati i dobro žvakati svaki zalogaj jer je potrebno 15 do 20 minuta da signal sitosti iz probavnog sustava stigne do mozga, pa se nerijetko događa da nastavljamo jesti iako smo zapravo siti', tvrdi nutricionistica Dora Bučan.

Vodite računa o kalorijama

Naravno, važno je uzeti u obzir i preporučeni kalorijski unos u danu, stoga nutricionistica savjetuje da hranu pokušamo staviti na tanjur samo jednom, bez 'repeta'.

'Ukoliko obrok ima više sljedova, informirajte se unaprijed koji su i što možete očekivati kako biste od prvog slijeda znali računati na količinu hrane koja će biti ponuđena te shodno tome napravili 'kalkulaciju' unosa. Primjerice, ukoliko vas glavno jelo više zadovoljava nego desert, sasvim je u redu na tanjur staviti malo više glavnog jela, a preskočiti desert. Poanta je da se ne biste trebali ograničavati ni u čemu što volite, ali i ravnomjerno rasporediti hranu', sugerira Bučan.

  • +9
Najjednostavniji i najukusniji voćni kolač koji ćete obožavati - galette s breskvama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uključite tjelovježbu u dnevnu rutinu

Ako ste već odlučili da ćete narednih dana uživati u hrani i ne libiti se pojesti nekoliko tanjura više, bilo bi dobro usvojiti nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da vaga ne pokaže više nego što bi trebala, a najbolja odluka koju možete donijeti je da uključite tjelovježbu u svakodnevnu rutinu.

'Ako ste odlučni u tome da želite jesti sve što poželite, može vam pomoći matematički princip - koliko uneseš, toliko moraš i potrošiti da se ne bi udebljao. Očekuje nas relativno stabilno vrijeme, ne prehladno, tako da je i obična šetnja od sat, dva odličan način rekreacije. Ideja je da ljudi uživaju u blagdanima, obitelji i prijateljima i ne odriču se hrane koje vole, ali svakako možemo načiniti male pomake kako bismo osigurali raznovrsniju i zdraviju prehranu s manje masnoća, šećera i kalorija', tvrdi Bučan.

  • +10
Kako ispravno kuhati povrće Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Obogatite obroke povrćem i zelenom salatom

Želite li ovih blagdana prilagoditi prehranu, no opet uživati u ukusnim obiteljskim ručkovima, nutricionistica Bučan savjetuje konzumaciju manje masne hrane poput bijelog mesa, a obroke obogatite pirjanim povrćem. Umjesto francuske salate, posegnite za svježom sezonskom salatom, a ako se ne možete odreći mlinaca, izbjegavajte ih zalijevati masnoćom od mesa.

Kolači su obično najveći blagdanski grijeh kojem je teško odoljeti. Umjesto tradicionalnih kolača i torti, možete pripremiti one s cjelovitim žitaricama i voćem, a za kreme od sira koristite posni sir. Provjerite recepte za slastice u kojima možete uživati bez grižnje savjesti.

Pripremite se unaprijed

'U našoj kulturi je uvriježeno da uvijek postoji bojazan da će hrane manjkati, posebice kolača u vrijeme blagdana, zbog čega se kupuju i pripremaju prekomjerne količine koje danima poslije ostaju spremljene u hladnjaku, a mi osjećamo potrebu da pojedemo sve kako se ne bi bacilo. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto tijekom blagdana dobivamo više kilograma nego što bi bilo podnošljivo', smatra Bučan.

'Ostaci hrane se obično konzumiraju izvan glavnih obroka i međuobroka. Stoga je savjet ove godine pokušati napraviti odličnu pripremu i kalkulaciju svakog obroka, posebice onih obiteljskih, te osigurati svima dovoljnu količinu prema standardima, a ne pretjerivati s vrstama namirnica, brojem priloga, vrsta mesa i kolača te, naravno, s količinom. Ukoliko očekujete da će obitelj ili prijatelji koji dolaze na ručak ili večeru ponijeti kolače, dogovorite se s njima unaprijed pa vi pripremite samo jednu vrstu, a ne njih deset', dodaje Bučan.

  • +13
Kako pravilno ispeći povrće na roštilju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia