Zbog malo kalorija i bogatstva vlakana, kupus je jedna od omiljenijih namirnica u svim dijetama, a posebno ćete ga obožavati u ovoj kombinaciji
Postoji mnogo recepata za juhe s kupusom jer se radi o kombinaciji koja pogoduje mršavljenju pa je sastavni dio prehrane u mnogim dijetama. Razlog je u tome što kupus ima malen broj kalorija, a vrlo je bogat vlaknima zbog čega poboljšava probavu i daje osjećaj sitosti.
Gledano iz kulinarskog kuta, ne radi se o pretjerano omiljenom povrću jer, mora se priznati, ne posjeduje osobitu aromu i upečatljiv okus poput, primjerice, brokule ili kelja.
Ali, baš je zato savršen dodatak nisko kaloričnim juhama! Naime, zbog svog neutralnog okusa odlično se slaže s gotovo svakim povrćem, a u kombinaciji s paprikama, lukom, rajčicom, idr. činit će ukusan i zdrav obrok.
Ako i sami želite pripremiti obrok koji je istovremeno ukusan, zasitan i pogoduje mršavljenju, iskušajte recept za aromatičnu juhu s kupusom i povrćem!
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka srednje veličine
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 celera
- 1 paprika
- 2 češnja češnjaka
- Sol, papar, mješavina začina za juhu
- 1 glavica kupusa srednje veličine
- 1 veća rajčica
- 2 žličice bijelog vinskog octa
Priprema:
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri u velikom loncu. Nasjeckajte sve povrće na malene komadiće i na zagrijano ulje prvo dodajte luk, mrkvu i celer. Dinstajte ih dok ne omekane kroz 5-8 minuta, a potom dodajte sol, papar, začine, nasjeckan češnjak i papriku te dinstajte još 2 minute.
Prelijte tekućinom, vodom ili pripremljenim povrtnim temeljcem. Umiješajte narezan kupus i rajčice. Povisite temperaturu, zaklopite lonac i kuhajte dok povrće ne omekša kroz 15 do 20 minuta.
Maknite s vatre i na kraju dodajte ocat.
Ako želite jelo dodatno obogatiti okusom, ali time i kalorijama, prilikom serviranja posipajte ga sirom ili sitno sjeckanim avokadom.
Prednost ovog recepta jest i u tome što možete skuhati veće količine jer ovu juhu možete držati u hladnjaku i do 4 dana!